• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Отмъщение или отговор на руската позиция спрямо Асад?

Отмъщение или отговор на руската позиция спрямо Асад?

/КРОСС/ Втори терористичен атентат разтърси тази сутрин руския град Волгоград. Според последни данни 15 души са загинали и десетки са ранени, след като атентатор се взривил в тролейбус.

Това е вторият атентат за по-малко от денонощие и трети за годината във Волгоград.

За коментар на събитията ИА КРОСС потърси експерта по антитероризъм Славчо Велков.

Версиите за атентатите

На базата на тази все още оскъдна информация трудно биха могли да се разработват версии и да се правят анали, но все пак трябва да се отчита, че това са терористични актове в район, който е предпочитана мишена на терористите от така наречените кавказки терористични групи и някои други. Още повече, че това не е първият, нито торият терористичен акт, през октомври там имаше извършен подобен такъв.

Сега, ако трябва да правим първи анализ, общите неща са, че има голяма вероятност това да са самоубийствени актове, второ - че са извършени на места, които са критични за транспортната инфраструктура - железопътна гара, тролейбусна линия, и най-вече - на места, където се събират много хора и то показно, точно срещу новогодишните празници, които са от особено значение за местните. Всичко това показва, че това са актове, които имат изразени политически характер и цел и не са за сплашване. Предвид голямото количество жертви и ранени може да се предположи, че те са

или актове на отмъщение, или отговор на определени политики на руското правителство

по отношение на нещо, или и двете, взети заедно.

Имам предвид организаторите и актовете да са мотивирани от някое събитие, което е настъпило по-скоро или по-отдавна и да са използвали преките извършители, да са ги мотивирали да извършат това - заради загубата на техни близки, които са убити от силите за сигурност, или за преследване на определени групи в Кавказ и т.н.

Но аз смятам, че има достатъчно основание да се отиде и малко по-нататък, в смисъл такъв, че е възможно тези актове, подчертавам възможно, да бъдат в

отговор на политиката на поддръжката на руското правителство за режима на Башар ал Асад в Сирия.

Много добре знаем каква е ролята на Русия за развитието на обстановката там и каква е политиката и позицията на Русия. Тъй като връзката между ислямистките движения в региона и тези, които воюват в Близкия Изток, респективно в Сирия без съмнение е установена.

Някои автори вече направиха връзка и с евентуални намерения за

дестабилизиране на вътрешнополитическата обстановка в Русия и в региона във връзка с предстоящата Олимпиада.

По този начин да се създаде едно усещане за несигурност,за среда, в която Олимпийските игри няма да протекат нормално и спокойно и да се демотивират включително и други страни от участие. Вече някои западни ръководители заявиха, че няма за присъстват на откриването и провеждането на игрите именно заради това, че не одобряват политиката на руското правителство по отношение на неспазване на човешките права.

Всичко е свързано, всичко е общо. Но показателно е, че това се прави зрелищно, точно преди новогодишните празници и без съмнение - целта е всяване на страх и ужас и създаване на среда на несигурност.

Кой има интерес от тази нестабилност?

Отговорът на въпроса е много прост в конкретния случай- който няма интерес да има стабилност, онзи, който не е доволен от политиката и който с такива методи и средства като тероризма смята, че могат да бъдат решавани въпросите - представителите на определени радикални организации в региона и в Русия. Засега се предполага, че това са кавказки групи, говори се за намерен палец на лице с кавказки произход. Всичко това не е доказано, но който и да е, това са актове на тероризъм, това са групи, организации, хора, които стоят от другата страна на закона и практикуват тази дейност.

Ще последват ли нови атентати, каквито слухове обхванаха социалните мрежи, но засега руската правителствена служба отрича и призова гражданите да не изпадат в паника и да запазят спокойствие?

Зависи дали тези два атентата в рамките на по-малко от денонощие са част от по-голям замисъл, в смисъл за по-голям брой атентати в рамките на няколко дни, или са планирани толкова и в зависимост дали тези два ще свършат работа, тоест дали ще постигнат определената цел. И всичко в голяма степен зависи и от това по какъв начин и колко адекватно и ефективно ще отреагират структурите за противодействие. Имайте предвид, че за разлика от някои други страни през последните години терористичните актове в Русия не водят до създаване на толкова паника, а хората там приемат нещата изключително сериозно, организирано и отговорно и реагират по начин, по който терористите не биха очаквали. Така че никой не може да каже. Да гадаем дали ще има... Още повече, че в някои медии започнаха да говорят

дали ще има такива в България

по новогодишните празници. Слушах даже едни гадателки - на боб определят, че ще имало терористичен акт или нямало да има. Ако нещата стояха толкова просто, просто нямаше да го има тероризмът, ако можеше да се познава на боб дали ще има терористичен акт. Защото, ако някой много познава, би трябвало да каже кой ще го извърши и по този начин да бъде предотвратен.

Ние сме свидетели на организираната дейност по профилактика на подобна дейност, по превенция по-скоро бих казал, особено що се касае до обекти, където най-вече около коледните и новогодишните празници се струпват много хора. Това е видно. Оттук нататък как се разработват сигнали за терористичен акт и каква оперативна дейност се провежда - това се знае от определен кръг от хора, тъй като това не е информация, която може да става масово достояние.

Да се надяваме, че с обединените усилия на всички онези, които са призвани да противодействат, и на гражданите, разбира се, подобни действия ще бъдат избегнати.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Dqdo Mitko

Ако искате да правите обективен анализ на събитията то трябва да имате обективни данни за извършителите,целите които искат да постигнат.Така само да гадаете и въвеждаде читателите си в заблуда не сте правии

30.12.2013 15:26:33

Dqdo Mitko

Ако искате да правите обективен анализ на събитията то трябва да имате обективни данни за извършителите,целите които искат да постигнат.Така само да гадаете и въвеждаде читателите си в заблуда не сте правии

30.12.2013 15:26:32

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.