• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Шефът на "Лукойл" очаква цените на петрола да се задържат през 2016 г.

Шефът на "Лукойл" очаква цените на петрола да се задържат през 2016 г.

/КРОСС/През следващата година цените на петрола ще останат на сегашните нива от около 42-47 долара за барел. Година по-късно обаче се очаква да започне поскъпване. Причината за това са свитите инвестиции на компаниите по цял свят, включително на тези в САЩ и Канада, за дълбочинен добив на суровината. Това коментира в интервю пред "Труд" Вагит Алекперов, президент на "Лукойл".

Той допълва, че в това ще се отрази на добиваните количества, а оттам и на цената. Прогнозата на компанията е петролът в средносрочен план да достигне равновесна цена от 60 долара за барел.

От интервюто се разбира, че Алекперов вчера е имал срещи с премиера Бойко Борисови с президента Росен Плевнелиев, които не бяха оповестени нито преди да се състоят, нито след това. "По принцип имам навика да идвам в България веднъж на всеки шест месеца, защото тук имаме голям персонал. Искам лично да виждам как се развиват нашите проекти и да се срещам с ръководството на страната", обяснява Алекперов.

На въпрос как компанията работи в България Алекперов посочва, че през последните две години проверките от страна на държавните органи зачестили. Това се случвало и в други страни, но обяснява, че проверките не трябва да са внезапни, а планирани. "Лукойл" настоява и за ясни правила и прозрачност за всички играчи на пазара, за да нямало контрабанда и неплащане на данъци.

Само в България се създавали, при това с поднормативни актове, различни правила за отделни играчи, допълва Алекперов. "Тоест ако има акцизни данъчни складове, те трябва да бъдат само такива и да бъдат за всички. Ако има само митнически складове, тогава всички трябва да са с еднакви права", обяснява той.

На срещите с Плевнелиев и Борисов Алкепрево обявява, че щял да настоява тъкмо за уеднаквяване на правилата за всички.

Анализ на Комисията за защита на конкуренцията посочи в свой анализ преди години, че 80 на сто от акцизните складове се държат тъкмо от "Лукойл", поради което наемите в тях са високи и това препятства вноса на горива, които биха свалили цените на вътрешния пазар.

Според него през следващите 40-50 години основните източници на енергия ще останат традиционните - петрол, газ и въглища, въпреки че в много страни се залага през последните години на добива на енергия от възобновяеми източници. Той допълва, като дава за пример и България, че след като петролът е поевтинял, дори и тук правителството е намалило субсидиите за ВЕИ.

"Хората се втурнаха да добиват енергия от ВЕИ, изведнъж всички субсидии изчезват и процесът спира. Докато нашите проекти са дългосрочни, те са планирани за 10-15 години като възвращаемост и се нуждаем от стабилни правила на играта", коментира президентът на "Лукойл".

Вчера цените на петрола достигнаха най-ниското си равнище от 2009 г. насам, най-масовият бензин А95Н поевтиня с още 3 стотинки до 2.03 лв. за литър. Има прогнози, че ще спадне под 2 лева в началото на идната година.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Защо ли срещите с Борисов и Плевнелиев не се оповестяват. Да не би шефът на Лукойл да счита ръководството на страната за част от големия персонал на фирмата си?!

09.12.2015 11:33:38

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.