• 09 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Харалан Александров: Кризата с водния режим няма да завърши скоро

Харалан Александров: Кризата с водния режим няма да завърши скоро

/КРОСС/ Кризата с водния режим няма как да завърши скоро. Има две ясно очертани стратегия - на опозицията - да каже: "така управляват те", и на управлението, което се опитва да я потуши и търсене на виновник - да посочат с пръст някого и да кажат: "ето, той е виновен". Това е сюжетът, няма как да не тревожи хората. Това е траен проблем.

Това заяви пред БНТ социалният антрополог Харалан Александров, който заедно със социолога Кольо Колев коментираха кризата в Перник. 

Според Кольо Колев отговорността е на администрацията, и на политиците. "Кметицата си назначила кумеца за шеф на ВиК, той източил язовира. Началникът на ВиК не нае, не знае и МОСВ. Какво значи да реагираш на време, когато има 100-хиляден град, който ще остане на сухо. И в една несуха година да оставяш града на сухо", запита реторично социологът.

По думите му, трябва да се търси наказателната отговорност. За ВиК отговарят и МРРБ, които са били информирани. 

Три месеца преди началото на кризата регионалният министър Петя Аврамова обявяви в парламента, че в язовира има 10 млн. куб. м вода, а се оказва, че са три пъти по-малко. Съмнявам се, че ще има връзка между вота на недоверие и оставки, допълни Колев.

Според него вотът на недоверие консолидира управляващите. Вотът на недоверие ще служи като политически отдушник да се изпари напрежението от общественото недоволство, смята Колев. 

По думите на Харалан Александров е важно да се разбере как е възможно комбинацията от избирателна слепота към живота, безотговорно отношение към реалността, да се случва пред очите на цялото общество. Той припомни къде е било насочено общественото мнение през последните месеци - имаше спрян закон за социалното подпомагане, говореше се за джендърство. Александров смята, че има култура на безотговорност, в която се докарваме до криза.

Това е кризисен модел на функциониране, той е заложен в тази култура. Имаме криза в управлението на модела за криза, поясни социалният антрополог. Той припомни, че има технология за ранно предупреждаване - когато се знае, че се задава криза и какви мерки се взимат. 

На въпрос очаквате ли трусове във властта, социологът Кольо Колев заяви, че зимата отново е трудна, заради невъзможността да предвидиш, да нагласиш нещата така, че да станат. Причината, освен некомпетентността, идва и от това, че не е предвиждаш, не мислиш в перспектива.

"Дали ще има трусове - те вече са налице. Ясно е, че ще има жертвоприношения", обясни Колев.

Припомняме, от БСП заявиха, че искат вот на недоверие. Дори оставката и ареста на министър Нено Димов не ги отказват от това им решение. 

За Харалан Александров вотът на недоверие също е реактивна политика. Не можем да догонваме живот, необходимо е да го разбираме, осмисляме, прогнозираме, категоричен е Александров.

На репликата на Колев, че премиерът Борисов е готов да хвърли всички в огъня, за да оцелее, каза Харалан Александров отговори, че това не е само комплекс за оцеляване.

Според Кольо Колев няма резултати (от предприетите мерки - б.р.), освен ако Господ не ги даде. Ако в рамките на 1-2 месеца не дойде водата, ще стане страшно, прогнозира той, на което Александов даде пример с жилищния блок "Кармен" в ромската част на Казанлък.

"Перничани се държат изненадващо зряло, готови да подкрепят работещата част от администрацията. Не се държат като гневна тълпа, което приятно ме изненадва", допълни Харалан Александров.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Хванат

Бащата на Харалан е плагиат и то изобличен,но тоя с цялото си нахалство коментира президента Радев.

23.02.2020 19:31:15

Анонимен

Иска се дъжд, а не чиновнически номера.

14.01.2020 10:38:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.