• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Военно-апелативният съд остана без председател

Военно-апелативният съд остана без председател

/КРОСС/Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да избере председател на Военно-апелативния съд. Кандидатите за поста бяха двама - Свилен Александров, който в момента е председател на Военен съд-София и Димитър Фикиин, съдия във Военно-апелативния съд.

За Свилен Александров гласуваха седем от членовете на съвета, шестима бяха "против" и осем се въздържаха. А за Димитър Фикиин гласуваха 12 от кадровиците на Темида, един беше против и осем се въздържаха, съобщи "Правен свят". 

Мястото е вакантно, след като предишният председател на ВоАпС Петко Петков бе отстранен от длъжност заради привличането му в качество на обвиняем.

Макар Свилен Александров да бе подкрепен от военните съдии, на заседанието на ВСС стана ясно, че кадровиците на Темида не смятат да се съобразят с тяхното становище. Най-странен аргумент срещу кандидатурата на Свилен Александров даде представляващата ВСС Соня Найденова. Тя припомни, че ВСС го е избрал за председател на Софийския военен съд през юни миналата година и тогава е поел ангажименти към съдиите. Според нея не било редно само година и малко по-късно да се кандидатира за друга ръководна длъжност.

Всъщност това е вторият мандат на Свилен Александров като председател на СВС. А Соня Найденова като че ли забравя, че в началото на тази година този състав на ВСС избра Христо Динев за градски прокурор на София само десет месеца, след като този състав на ВСС го избра за районен прокурор на столицата.

Очевидно повечето от ВСС подкрепяха Димитър Фикиин, който е бивш член на ВСС. В негова полза се изказа Мария Кузманова, която заяви, че той имал качествата за административен ръководител, а в концепцията си ясно идентифицирал целите за развитие на ВоАпС.

Това, което направи впечатление по време на изслушването на Александров, бе въпроса на Мария Кузманова, а именно какво е мнението на кандидата за идеята Военно-апелативният съд да се премести в Пловдив. Всъщност тази идея за първи път днес бе огласена публично, досега не е дебатирана.

Самият Александров беше изненадан от този въпрос. Но обясни, че както Апелативният специализиран съд е в столицата, така и ВоАпС трябва да остане, защото 90% от делата на военната въззивна инстанция са от Софийския военен съд, в столицата е дислоцирано командването на армията и структурите, които са под шапката на министъра на отбраната. Освен това именно в София били и знаковите дела, такива в Пловдив. Александров обаче добави, че ще подкрепи ВСС в опитите за реорганизация на военните съдилища и даже смята, че трябва да остане само един военно-окръжен съд и Военно-апелативния съд.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.