• 14 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8118
  •  GBP / BGN 2.2736
  •  CHF / BGN 1.9990
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Подновени жестоки боеве спират евакуацията в Алепо

Подновени жестоки боеве спират евакуацията в Алепо

/КРОСС/ Планираната евакуация на бунтовническите райони в Алепо спря, а градът отново стана обект на боеве и въздушни удари в сряда, предаде Ройтерс. В същото време Иран, който е съюзник на сирийския президент Башар Асад, поиска едновременна евакуация на ранените от 2 села, обсадени от милициите. Бунтовническите групи обаче твърдят, че това е само оправдание да се отложи евакуацията, която може да бъде забавена до четвъртък.

Турският президент Реджеп Ердоган поиска спешна среща на Общото събрание на ООН за Алепо в телефонен разговор с новия генсек Гутериш. Ердоган обвини сирийските правителствени сили в нарушаване на споразумението за примирие, но заяви, че Турция все още полага усилия да създаде коридор за евакуиране на жители на града. Според Дамаск причина за провала на примирието е завишеният брой хора, които трябва да бъдат евакуирани от Алепо. Освен това режимът на Асад искал да се увери, че нито един негов привърженик или войник в града няма да остане в бунтовнически плен. До примирието се стигна под силен натиск на международната общност и под егидата на Русия и Турция, след като армията на Асад започна да убива жени и деца в районите, които се държаха от бунтовниците. Алепо отново беше разтърсен от въздушни удари и стрелба в сряда и примирието се разпадна. Руският външен министър Сергей Лавров твърди, че правителствените сили отговарят на бунтовническите атаки, но очаква съпротивата им да спре до 2-3 дни. 20 автобуса чакали с пуснати двигатели евакуацията да започне, но не се придвижили към бунтовническите райони.

Хората в Източно Алепо опаковали багажа си и изгорили лични вещи, опасявайки се от плячкосване от сирийската армия и подкрепяните от Иран съюзнически милиции. Руското военно министерство обаче твърди, че през последните 24 часа 6000 цивилни и 366 бойци са напуснали бунтовническите райони. ООН поиска незабавен достъп до източните части на Алепо, за да потвърди обявения от Русия край на военните операции и да проследи забавилата се евакуация. Смята се, че въоръжени групи все още контролират до 5 кв. км в Източно Алепо, каза специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура след извънредна среща на Съвета за сигурност. Той добави, че ООН се безпокои от съдбата на около 50 000 цивилни, които вероятно още се намират в източните части на града.

Източник: 24chasa.bg

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.