• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

А. Найденов: Добре е във Варшава да се чуе българската позиция за политики, които да намалят напрежението с Русия

А. Найденов: Добре е във Варшава да се чуе българската позиция за политики, които да намалят напрежението с Русия

/КРОСС/ В полската столица Варшава започва среща на върха на НАТО, на която ще бъде обявено усилване на Източния фланг на Алианса. В българската делегация, водена от президента Росен Плевнелиев, са министрите на външните работи и на отбраната - Даниел Митов и Николай Ненчев.
Очаква се на форума НАТО да обяви, че европейският противоракетен щит вече е в оперативна готовност. В предишни изявления генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг подчертава, че система не е насочена срещу Русия и има чисто отбранителен характер.
За мен няма съмнение, че това е среща, чиито решения ще бъдат сред значимите за бъдещето на Алианса и определено за взаимоотношенията с Русия. Дори и само заради факта, че тези решения ще определят политиката на Алианса за най-малко две години.
Това каза пред КРОСС бившият военен министър Ангел Найденов. Той отбеляза, че на Срещата на върха в полската столица сред темите са противодействието на тероризма, ситуацията в Близкия и Средния Изток, мигрантската криза и действията на Алианса в Сердиземно и Егейско море, Афганистан, Украйна - достатъчно важни всяка една сама по себе си, но вероятно ще доминира темата за отношенията с Русия. По нея ще има няколко въпроса, които ще бъдат предмет на разискване и това е така нареченото засилено предно присъствие, тоест допълнителното разполагане на сили и средства по източния фланг на Алианса и особената важност, някъде тя се определя като стратегическа, на Черноморския регион, посочи той.
Преди дни премиерът Бойко Борисов изпрати външният министър за Сочи със задачата да нормализира изострените отношения с Русия. Дали промяна в тона ще има и на Срещата на върха на НАТО - едва ли, съмнява се бившият министър на отбраната.
Това не го видяхме в позицията, която беше приета от правителството. Но много ми се иска да прозвучи позиция, защо това да не бъде българската, която да настоява за политика, залагаща не на военното противопоставяне, не на конфронтацията и на надпреварата във въоръжаването, а политика, залагаща на добросъседството и съответно реализацията на мерки, които да намаляват напрежението с Руската федерация, политика, която да залага на икономически и социални проекти, каза депутатът от БСП - лява България Ангел Найденов.
Скептичен съм по отношение на подобен глас или позиция, но това не пречи да бъде поставен този въпрос, добави той.
Що се отнася до другата важна тема, която ще бъде поставена на срещата във Варшава - антитероризма, Ангел Найденов каза, че не се очакват специални мерки за защитата на една или друга отделна страна, в този смисъл и на България. По-скоро, когато се говори за противодействието на тероризма и съответно тази тема се свързва със ситуацията в Близкия и Средния изток, става дума за повишаване на присъствието на Алианса в Ирак, Сирия и Либия, която фигурира също като отделна тема в дневния ред на Срещата във Варшава, и преди всичко от гледна точка на обучението на въоръжените сили или на специалните части в споменатите държави; увеличаване на ударите срещу „Ислямска държава" на държавите, които и към този момент взимат участие със свои сили и средства, посочи Найденов.
Той подчерта, че тук би следвало, паралелно с ударите срещу ИД, да видим и усилия, които са насочени към политическото решение на съществуващите проблеми в Близкия и Средния изток, усилия по възстановяване на държавността. Те не се реализират само и единствено през подготовката и обучението на въоръжените сили, каза още Ангел Найденов.
Той отбеляза, че рисковете от терористични атаки са реални и заплахите нарастват. За съжаление в някаква степен това пряко засяга и България, добави той.
Според бившия военен министър в голяма степен Българската армия е готова да се включи в антитерористични операции.
Българската армия, в частност отделни подразделения, участващи в мисиите в Афганистан и в Ирак, имат определен опит и подготовка. До голяма степен това засяга и силите за специални операции, с които разполагаме, но, естествено, винаги е необходима допълнителна подготовка и съответно подобряване на взаимодействието със силите на МВР, каза той.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Добре е Геле-моряка ,Аньо-топа ,барабар с аграрника и гладнокомондващото недоразумение да ги поселят нейде де хора не минават.

09.07.2016 09:43:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.