• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Sanofi и Regeneron представиха подробни положителни резултати от четири главни изпитвания с Alirocumab

Sanofi и Regeneron представиха подробни положителни резултати от четири главни изпитвания с Alirocumab

/КРОСС/ Sanofi и Regeneron Pharmaceuticals, Inc. обявиха подробни положителни резултати от четири клинични изпитвания от Фаза 3 ODYSSEY с Alirocumab при хора с хиперхолестеролемия. Alirocumab е проучвано моноклонално антитяло срещу PCSK9 (пропротеин конвертаза субтилизин/кексин тип 9). Резултатите от продължаващите четири изпитвания, всички достигнали основната крайна точка за ефикасност, бяха представени на Европейския конгрес по кардиология (ESC) в Барселона, Испания.

„В тези четири изпитвания Alirocumab показва значително и устойчиво понижение на холестерола с ниска плътност (LDL-С) в продължение на една година, като добавено лечение към стандартно лечение със статини при четири различни типа пациенти," каза д-р Дженифър Робинсън , M.P.H., Директор на центъра за превантивна интервенция, професор в Отделението по епидемиология и медицина на в Университета в Айова. „Освен това сме насърчени от устойчивия профил на безопасност в клиничните изпитвания, включително в ODYSSEY LONG TERM, най-голямото изпитване от Фаза 3 на инхибитор на PCSK9, с най-дългия период на проследяване досега."

Клинично изпитване ODYSSEY LONG TERM
Продължаващото с участието на 2 341 пациенти двойно-сляпо изпитване ODYSSEY LONG TERM е планирано да оцени дългосрочната безопасност и ефикасност на 150 милиграма Alirocumab, прилаган на всеки две седмици спрямо плацебо при пациенти с хиперхолестеролемия, при които е налице висок или много висок сърдечносъдов (CV) риск, включително пациенти с наследствена форма на висок холестерол, известна като хетерозиготна фамилна хиперхолестеролемия (HeFH). И двете групи в изпитването се лекуват със статини в максималната поносима доза, а някои пациенти получават и допълнително лечение за понижаване на липидите. Предварително определен междинен анализ е извършен, когато всички пациенти достигат една година, като приблизително 25% от пациентите достигат и 18 месеца лечение. Представените ключови данни включват:

• По отношение на основната крайна точка на изпитването, в седмица 24, се отчита 61% намаление спрямо базовата стойност в нивата на LDL-C в групата на Alirocumab в сравнение с 1% повишение в групата на плацебо (62% намаление при групата на Alirocumab в сравнение с плацебо), p<0,0001.
• В седмица 52 има 57% намаление спрямо базовата стойност в нивата на LDL-C в групата на Alirocumab в сравнение с 4% повишение в групата на плацебо (61% намаление в групата на Alirocumab в сравнение с плацебо), p<0,0001.
• 81% от пациентите на Alirocumab постигат тяхната предварително определена цел по отношение на LDL-C (или 70 милиграма/децилитър [mg/dL] или 100 mg/dL, в зависимост от базовия CV риск) в сравнение с 9% за плацебо (p<0,0001).
• Най-честите нежелани събития (повече или равно на 5% от пациентите) са назофарингит (13% Alirocumab; 13% плацебо), инфекции на горните дихателни пътища (7% Alirocumab; 8 % плацебо) и реакции в мястото на инжектиране (6% Alirocumab; 4% плацебо).
• При последващ анализ на безопасността се наблюдава по-ниска честота на оценените CV събития (сърдечна смърт, инфаркт на миокарда, инсулт и нестабилна стенокардия, налагаща хоспитализация) в групата на Alirocumab в сравнение с плацебо (1,4% в сравнение с 3,0%, p <0,01). Тези CV събития са включени в съставната основна крайна точка на продължаващото с участието на 18 000 пациенти изпитване ODYSSEY OUTCOMES, което оценява проспективно потенциала на Alirocumab да демонстрира полза по отношение на сърдечносъдовата система.

На конкреса бяха представени резултатите от още три допълнителни клинични изпитвания -ODYSSEY COMBO II, FH I и FH II. В тези три клинични изпитвания лекуваните с Alirocumab пациенти получават начална доза от 75 mg Alirocumab през две седмици, с повишение до 150 mg, ако е необходимо за достигане на предварително определени нива на LDL-C. Дозите от 75 mg и 150 mg Alirocumab се прилагат като единична, самостоятелно прилагана инжекция от 1 милилитър (mL).

„Като лекари ние често започваме лечението на пациентите с по-ниска доза и я увеличаваме само ако е необходимо. В тези клинични изпитвания повечето от пациентите, които започват лечението си с доза от 75 mg Alirocumab успяват да постигнат тяхната целева стойност за LDL-C, оставайки на тази доза", каза д-р Кристофър Канън, Професор по медицина в Harvard Medical School.

Клинично изпитване ODYSSEY COMBO II
ODYSSEY COMBO II е двойно сляпо клинично изпитване със 720 пациенти, планирано да оцени ефикасността и безопасността на Alirocumab в сравнение с езетимиб при пациенти с хиперхолестеролемия, които са с висок CV риск и базово са с неадекватно понижение на LDL-C, независимо от стабилната, максимално поносима доза статини. Ключовите данни, които бяха представени, включват:

• По отношение на основната крайна точка на изпитването, към седмица 24 се наблюдава 51% понижение спрямо базовите нива на LDL-C в групата на Alirocumab, в сравнение с 21% намаление в групата на езетимиб (30% намаление в групата на Alirocumab в сравнение с групата на езетимиб), p<0,0001.
• Към седмица 52 има 50% намаление спрямо базовата стойност в нивата на LDL-C в групата на Alirocumab в сравнение с 18% намаление в групата на езетимиб (32% намаление в групата на Alirocumab в сравнение с групата на езетимиб), p<0,0001.
• 77% от пациентите в групата на Alirocumab достигат ниво на LDL-C от 70 mg/dL към 24 седмица.
• Приблизително 80% от пациентите в групата на Alirocumab остават на началната доза от 75 mg Alirocumab.
• Най-честите нежелани събития (повече или равно на 5% от пациентите) са инфекция на горните дихателни пътища (6,5% Alirocumab; 6% езетимиб), инцидентно предозиране (6% Alirocumab; 7% езетимиб), замайване (5% Alirocumab; 5% езетимиб) и миалгия (4% Alirocumab; 5% езетимиб).

Клинични изпитвания ODYSSEY FH I и FH II
Клиничните изпитвания ODYSSEY FH I и FH II включват общо 738 HeFH пациенти и сравняват Alirocumab с плацебо. Всички пациенти са приемали максимално поносима дневна доза статини, а повечето получават и езетимиб. Независимо от получаваната във високи дози фонова терапия, пациентите в тези изпитвания имат базови стойности за нива на LDL-C от 145 mg/dL (FH I) и 134 mg/dL (FH II). Ключовите данни, които бяха представени са за FH I и FH II и включват:

• По отношение основната крайна точка на изпитването, към седмица 24 има 49% намаление спрямо базовите нива на LDL-C и в двете групи на Alirocumab - FH I и FH II, в сравнение с повишение от 9% за FH I и 3% за FH II в групите на плацебо (58% и 51% намаление спрямо плацебо), p<0,0001.
• Към седмица 52, в FH I има 47% намаление спрямо базовата стойност, а в FH II - 50% намаление спрямо базовата стойност за нивата на LDL-C в групите на Alirocumab, в сравнение с повишение от съответно 9% и 8% в групите на плацебо (56% и 58% намаление спрямо плацебо), p<0,0001.
• 72% от лекуваните с Alirocumab пациенти в FH I и 81% от пациентите лекувани с Alirocumab в FH II постигат определената преди това цел за LDL-C (или 70 mg/dL, или 100 mg/dL) към седмица 24, в сравнение съответно с 2% и 11% в групите на плацебо (p<0,0001).
• Приблизително 50% от пациентите в групите на Alirocumab остават на доза от 75 mg.
• При обобщените данни за двете изпитвания, най-честите нежелани събития (повече или равно на 5% от пациентите) са реакции в мястото на инжектиране (11,5% Alirocumab; 9% плацебо), назофарингит (10% Alirocumab; 11% плацебо), грип (9% Alirocumab; 6% плацебо) и главоболие (5,5% Alirocumab; 7% плацебо).
„Пациентите с хетерозиготна фамилна хиперхолестеролемия често имат високи стойности на LDL-C, независимо от лечението със статини и другите възможни лечения," казва д-р Мишел Фарние , Point Medical, Дижон, Франция. „Независимо от това, че повечето пациенти в ODYSSEY FH I и FH II са с високи базови стойности на LDL-C, най-малко 70% от лекуваните с Alirocumab пациенти постигат техните лечебни цели."

Отчитаните днес четири клинични изпитвания ODYSSEY, заедно с резултатите от шест други изпитвания от Фаза 3, включват повече от 5 000 пациенти, участвали в двойно-слепи изпитвания с продължителност 24-104 седмици. Sanofi и Regeneron планират подаване на документи пред регулаторните власти в САЩ и ЕС към края на 2014 г.
В САЩ компаниите имат намерението да използват ваучер за приоритетен преглед на документацията (Priority Review Voucher), за да получат статут на приоритетно разглеждане на Alirocumab.

Към момента Alirocumab е в процес на клинична разработка и неговата безопасност и ефикасност не са били оценявани от регулаторни власти.


Световният лидер в здравеопазването Sanofi разработва и разпространява терапевтични решения, базирани на потребностите на пациентите. Sanofi има съществено участие в системата на здравеопазването със седем ключови платформи: решения за диабет, човешки ваксини, иновативни лекарства, лекарствени средства без рецепта, нови пазари, ветеринарна медицина и подразделението за редки болести - Genzyme. Sanofi е листвана на борсата в Париж (EURONEXT: SAN) и Ню Йорк (NYSE: SNY).


Regeneron е водеща научно-изследователска биофармацевтична компания, базирана в Таритаун, Ню Йорк, която открива, създава, развива, произвежда и разпространява биологични лекарства за лечение на сериозни заболявания. Regeneron разпространява лекарства за очни болести, колоректален рак и редки случаи на възпаления и има продукти, които предстоят да се развиват, за други сфери с все още неудовлетворени медицински потребности, като хиперхолестеролемия, ревматоиден артрит, астма и атопичен дерматит. Допълнителна информация за компанията може да намерите на www.regeneron.com

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.