• 13 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Близо 40% от българите шофират след "малко" алкохол, сочи проучване

Близо 40% от българите шофират след "малко" алкохол, сочи проучване

/КРОСС/Всеки трети българин (39%) се оказва склонен да шофира, след като е пийнал "малко" алкохол, като на почти половината от тях това им се е случило през последния месец.

Това сочат данните за навиците и нагласите на българските шофьори според национално представително проучване на "Каменица" АД, част от кампанията "Алкохолът е лош шофьор", която започва днес, съобщиха от компанията.

Според резултатите от проучването, проведено от Gemius, половината от хората, които шофират след употреба на алкохол, го правят, защото са преценили, че консумираното количество не им е повлияло.

За останалите 50% сред най-често изтъкваните причини са "нямаше как да се прибера, нямаше кой да шофира, нямаше друг превоз...", а това демонстрира недооценяване на огромния риск, който се поема при шофиране в нетрезво състояние, заключават анализаторите.

Основното послание в осмото издание на кампанията е "Бъди супершофьор. Суперсила е да оставиш колата си, ако си пил."

Под този надслов в следващите няколко седмици ще се проведат различни инициативи в заведения в София и комуникационна кампания, а десетки паркоместа ще бъдат маркирани с посланието на кампанията.

"Тази година фокусът е върху младите водачи, които според данните само за първите 9 месеца на годината са отнели 52 човешки живота и оставили 675 ранени деца и възрастни в 484 инцидента на пътя. Надявам се да достигнем до повече млади водачи и да им помогнем още в началото на техния стаж зад волана да добият реална представа за опасностите, на които биха могли да изложат себе си и околните, ако не спазват правилата за движение", коментира Мария Ботева, полицейски инспектор при Главна дирекция "Национална полиция", отдел "Пътна полиция" на МВР.

В тазгодишната кампания в съвместната си инициатива с БЧК "Каменица" дарява на организацията 25 чифта "алкохолни" очила, които симулират наличието на различни количества алкохол в кръвта. От миналата година те са задължителна част от курсовете за първа помощ, провеждани от БЧК в рамките на шофьорските курсове в София, Пловдив и Бургас.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.