-
12 Дек 2025 |
USD / BGN 1.6672
GBP / BGN 2.2309
CHF / BGN 2.0956- Радиация: София 0.11 (µSv/h)
- Времето:
София 0°C 
Фалшивият алкохол взе нова жертва във Варна
29 Октомври 2013 | 13:19
Варна/КРОСС/ 54-годишен мъж от Варна почина през уикенда в клиниката по токсикология на Военноморската болница във Варна. Варненецът от сутринта бил на казан за варене на ракия с приятели в близко на Варна село. Изпил около литър току-що сварена ракия. Пациентът бил приет във Военоморската болница в безсъзнание. Наличието на голямо количество метилов алкохол в напитката се оказало фатално.
Специалистът по токсикология доц. Анета Хубенова коментира днес за в. „24 часа" проблемът с отравянията с некачествен алкохол в т.нар. сезон на „казаните". По думите й, когато се говори за дял на българите, които са били обект на лечение в токсикологични клиники, трябва да се подчертае, делът на хората с алкохолно отравяне не е никак малък около 10 - 18%. Отравянето с метанол е с много висока смъртност - 80-90%, и висока степен на инвалидизация при преживяване.
Метаноловото отравяне или отравянето с некачествен алкохол, съдържащ голям процент метанол, е изключително коварно - необходимо е приетият алкохол в организма да се разгради до силно токсични продукти, които в рамките на 8-12 часа водят до необратими поражения в организма.
Може отравянето да започне с дискомфорт - необичайно състояние за консумираното количество алкохол, „неизтрезняване", гадене, повръщане, болки в корема, нарушение на зрението. Отравянето с метилов алкохол настъпва след т.нар. латентен период, необходим за разграждането му до силно токсични продукти, които обуславят острото отравяне - безсъзнателно състояние, нарушение на дихателни и сърдечносъдови функции, нарушение на зрението, гърчове.
Често след положени неимоверни усилия спрямо такъв пациент той започва да излиза от безсъзнателното състояние, но след часове внезапно умира. Това е резултат на настъпили единични или множествени мозъчни кръвоизливи. По какъв начин ще окаже некачественият алкохол въздействие върху отделните индивиди, зависи от състоянието на човека, от възрастта, от съпътствуващи заболявания, от качеството на приемания вид алкохол.
Най-често отравянията са в сезона на „есенното производство"- в домашни условия, в частни производства и откриването на сезона на „казаните', когато по 24 часа на денонощие се вари ракия. Трябва да е ясно регламентирани ли са тези казани, проверява ли се произведеният алкохол и т.н.
В производството на разнообразните по вид алкохолни напитки се знае, че по време на производствения процес се допуска присъствието и на метилов алкохол ( метанол) до определени по стандарт стойности (количества). Ако производството на алкохолни напитки е при регламентирани производители, възможността за отравяне от метилов алкохол е минимална, дори не съществува. Държавата има място в профилактиката на този вид отравяния. Трябва да се носи наказателна отговорност за всеки, който произвежда алкохол извън регламентираното.