• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Вън търговците от Алма Матер

Вън търговците от Алма Матер

/КРОСС/ Изключително авторитетният избор на ректор на Алма матер е длъжност на академичната общност, която досега не е давала основание да се съмняваме в нейната почтеност, принципност и отстояване на независимост. В същото време бегъл анализ на стартиралата кампания за предстоящия избор показва редица факти и действия, които издават задкулисен комерсиален комплот.

Сговорът най-ясно личи в масираната медийна атака за дискредитиране на един от двамата кандидати и считан за фаворит за ректорския пост - проф. дфн Анастас Герджиков, който е заместник-ректор по учебната дейност, докторантите и продължаващото обучение.

Зад клишето, че го правят с „добри" намерения и „чисти" мисли за бъдещето на Софийския университет, от месец в едно от изданията на Иво Прокопиев - субсидирания от чужда частна фондация сайт „Дневник" - тече кампания по манипулиране на избора на нов ректор на Алма матер. Случайно или не, изписаните като под индиго статии, които биват системно публикувани в сайта, атакуват досегашното управление на СУ "Св. Кл. Охридски". Освен че е очевидно следването на предварително зададени „опорни точки", важно значение има кои са „критиците", които са се заели с атаката срещу Алма матер.

Лобистите срещу Алма матер
Без никакъв свян и лишени от морал, дори с очевиден конфликт на интереси, най-активна е ролята на братята Стефан и Юлиан Попови. „Софийският университет се управлява като „Топлофикация" и „Кремиковци". Без промяна, ще се превърне в читалище" - така е наименувана статията на Стефан Попов, която той публикува в „Дневник" на 15 октомври. Точно две седмици по-късно, на 24 октомври, брат му Юлиан Попов вече предлага „Пет стъпки, които ще задвижат Софийския университет".

Нека просто си припомним биографиите на двамата. Стефан Попов е последователно програмен директор на Центъра за либерални стратегии 1996-2004 и председател на настоятелството на институт „Отворено общество" в периода 2000-2006 година. Като такъв Попов е активен лобист за развитието на частния Нов български университет. Всъщност това, което свързва бившия довереник на Джордж Сорос в България със Софийския университет, е единствено фактът, че го е завършил в 1985 година.

Юлиан Попов, който заради близостта си до Прокопиев и Плевнелиев бе министър на екологията в служебния кабинет на Марин Райков, от 10 години е член на Настоятелството на НБУ. Това, разбира се, не му пречи да руши авторитета на Софийския университет, който - както и брат му, също е завършил.
Освен свикналите да усвояват грантове от чужди фондации братя лобисти на интересите на НБУ, в атаките срещу Алма матер през „добрата" медийна бухалка „Дневник" се включиха още куп знакови фигури от протестите по жълтите павета и приближени до тандема Прокопиев - Плевнелиев.

В кампанията по дискредитиране на кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, през атака срещу досегашния ректор на Алма матер проф. Иван Илчев, участват президентският секретар по правни въпроси Кристиан Таков, активно зовящият студентите си да протестират преди две години преподавател Александър Кьосев, храненикът на чужди фондации политолог Огнян Минчев, както и семейство Ружа и Даниел Смилови, също разчитащи за издръжка от грантовете на „Отворено общество" и „Америка за България".

Всичките те, както и още няколко преподаватели, щатни и нещатни, доста активно са прозрачно ангажирани в кампанията за манипулиране на избора на ректор на СУ.
Освен Огнян Минчев от „Дневник" за мнение по темата за бъдещето на академично независимата Алма матер са потърсили и друг виден представител на Центъра за либерални стратегии - икономиста Георги Ганев. Трибуна е получил и бившият съдружник на издателя на „Дневник" във фалиралата Ре:ТВ бизнесменът Светослав Божилов. „Компетентно" мнение е потърсено дори и от един от студентските окупатори от зимата на 2013-2014 г. - Борис Рангелов.

Втората стъпка, която се очаква да бъде реализирана в следващите дни, които остават до 17 ноември, когато Общото събрание на СУ трябва да избере нов ректор, е стартирането на успоредна кампания в подкрепа на фаворита на тандема Прокопиев - Плевнелиев за ректор на Алма матер проф. Тони Спасов. За разлика от колегата си и конкурент за поста Анастас Герджиков, който е издигнат от Общото събрание на Факултета по класически и нови филологии, чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов е номиниран от Факултетния съвет на Факултета по химия и фармация, който ръководи в качеството си на негов декан.

Ако интересите на соросоядите да атакуват досегашното ръководство на Алма Матер, част от което се явява и проф. Анастас Герджиков, бяха свързани единствено с опит за лобизъм в полза на частния Нов български университет, щеше да е донякъде обяснимо, макар и неморално.

Проблемът е, че задкулисните намерения са много по-дълбоки и са свързани с интереси за стотици милиони евро от еврофондовете, които ще минат в следващите седем години през Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Битката за ректор
на Софийския университет - битка за стотици милиони евро
През настоящия програмен период България за първи път има самостоятелна програма за подкрепа от еврофондовете на образованието и науката. Това е Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж". Под наука и образование олигархичният кръг „Капитал" разбира наливането на милиони в изграждането на офиси и халета за чужди компании за аутсорсинг услуги, които с радост ще използват евтината работна ръка на българските студенти, но няма да плащат данъци в нашата страна.

Освен че СУ разполага със солидни имоти, а и с голяма държавна субсидия от над 40 млн. лв. годишно, от 2016 г. най-старото висше учебно заведение се очаква да получава солидни средства от европейските фондове. Като бенефициент по европейската програма, очакванията са, че Алма матер ще усвои около една четвърт от средствата, които Европа ще предостави на България за наука и образование. Става въпрос за около 250 млн. лв. от над 1 млрд. лв., на които страната ни ще може да разчита по ОПНОИР до 2022 година.

А проф. Тони Спасов не крие амбициите си да превърне в строителна площадка Химическия факултет на Алма матер в престижния софийски квартал "Лозенец". Амбициите на кандидат-ректора са да се строи дори "хотел за учените", съчетан със спа център, без дори да се отчита реалността, че държавната поръчка за студенти по химия за учебната 2015-2016 г. е повече от символична.
Очевидно, че апетитите на тандема Прокопиев - Плевнелиев не могат да бъдат задоволени единствено с усвояването на 100 млн. лв. от приближени до тях фирми и подставени лица през София Тех Парк, а тъкмо обратното. Новият хоризонт на кръга "Капитал" очевидно се простира към овладяване на Алма матер, но не с идея за подобряване на качеството на висшето образование, а с единствената цел - да ползват автономното висше учебно заведение като донор на европейски средства.

От библейски времена е известна съдбата на търговците в храма. Шест дни преди Разпети петък, след влизането на Исус в Йерусалим, едно от първите неща, които той е направил, е било именно изгонването на търговците от храма Господен. Седмица преди избирането на новия ректор на храма на науката и образованието у нас е крайно време търговците да свалят омърсените си ръце от бъдещето на Алма матер. Най-малкото защото не за интересите на Прокопиев, Плевнелиев, братя Попови, семейство Смилови и другите храненици на „Отворено общество" и „Америка за България" са направили своите завещания братята Евлоги и Христо Георгиеви преди повече от век, а за българските студенти, които имат право да се гордеят, че са завършили независимия от лобистки и задкулисни интереси Софийски университет „Свети Климент Охридски".

Обществото получи достатъчно доказателства за безкрайните апетити за власт у представителите на един тесен кръг за влияние, изразени в политиката през част от Реформаторския блок, а в икономиката и медиите - през изданията на олигарха Иво Прокопиев. Не остана публичен пост, за който да не бъдат лансирани хора на Радан Кънев и/или на тандема Прокопиев - Плевнелиев.

Очевидно Софийският университет е поредната им цел. Овладяването на управлението му несъмнено ще бъде последвано от прогонване на „лошите" и настаняването на „нашите добри" преподаватели. След което пътят към евромилионите е напълно открит.

Българската академична общност има достатъчно здрава енергия, за да не допусне търговците в Алма матер. Обществото го очаква.

 

„Труд"

Екип за системни анализи и политическа семиотика (САПС).

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Ако смените имената на кандидатите в съответните пасажи, ще сте много по-близо до истината!

12.11.2015 22:45:37

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.