• 23 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Г-7 и другата гледна точка за пожарите в Амазония

Г-7 и другата гледна точка за пожарите в Амазония

/КРОСС/ Френският президент Еманюел Макрон на теория може да не е знаменитост, но определено туитва като такъв.

Преди срещата на Г-7, провела се между 24 и 26 август във френския град Бияриц, Макрон обяви в Twitter: "Амазонските гори - белите дробове, които произвеждат 20% от кислорода на планетата - са в пламъци." Допълни, че "Нашият дом гори. Буквално" и нарече пожарите "международна криза".

Туитът на Макрон демонстрираше дълбока неинформираност и беше много подвеждащ, но е неотличим от коментарите на всички актьори и певци, които се гордеят повече със своето (предполагаемо) социално и екологично съзнание, отколкото с познанията си. Те възприеха погрешно кадри, които смятаха, че са на сегашните пожари на амазонски гори, и повтаряха мързеливо клишета за "белите дробове на планетата," опаковайки ги в апокалиптични предупреждения на климатичен апокалипсис.

Е, Диди и Леонардо ди Каприо поне не провеждат многостранни срещи на високо равнище на западни държавни глави.

Макрон обаче го прави. Той превърна пожарите в Амазония в основна тема за дискусии на срещата на Г-7, с охотното съгласие на други европейски правителства. Германците се съгласиха, че пожарите в Амазония са "плашещи и ужасяващи".

Проблемът със срещата на Г-7 не беше, че Доналд Тръмп не се съгласяваше с дневния ред; той беше, че самият дневен ред, поне в частта, отнасяща се до пожарите, разчиташе на предизвикано от масова истерия погрешно разбиране какво се случва в Амазония.

Пожарите в амазонските гори са като наркотик за поддръжниците на бързи и радикални действия по въпроса с климата. Те жадуват за атрактивна за представяне в медиите, лесна за разбиране планетарна критична ситуация, и с удоволствие са готови да произведат такава, ако е необходима.

Не само знаменитости наливаха масло в медийния огън около пожарите. Заглавие на NBC News съобщи, че "пожарите в Амазония може би са 'край на играта' за борбата срещу промяната на климата". Метеорологът Ерик Холтхаус подкрепи мнението на специалист по праисторически пожари в Амазония, че "сегашните пожари са без прецедент в последните 20 000 години".

Именно усещането за належаща, неизбежна криза толкова трогна Макрон и неговите колеги, въпреки че то има малко общо с реалността. Някои публикации в пресата, извън стряскащите заглавия, предаваха по-трезва версия на събитията, а някои изолирани гласове, най-вече на еколога Майкъл Шеленбъргър във Forbes, дадоха отпор на водещата теза.

Тези пожари не са епохално събитие.

Според New York Times, бразилската агенция, следяща пожарите със сателитни кадри, съобщава, че към този момент от годината това е най-големият брой пожари, идентифицирани от 2010 г. насам, което очевидно не е преди хиляди години, не е всъщност дори и преди десетилетие. В 10-те години преди 2010 г. е имало години, когато броят на пожарите е бил много по-голям.

Пожарите не са и спонтанен резултат от глобалното затопляне. Програмният директор на групата Amazon Watch коментира пред CNN, че по-голямата част от тези „пожари са запалени от хора", като отбеляза, че не е лесно екваториалната гора да пламне, дори и в сухия сезон.

"Естествените пожари в Амазония са рядкост и повечето от тези пожари са били запалени от фермери, подготвящи съседни на амазонските гори селскостопански земи за посеви и пасища през следващата година", съобщава New York Times.

По думите на Шеленбъргър не е вярно и това, че обезлесяването в Амазония излиза извън контрол. Обезлесяването сериозно е намаляло след началото на новото хилядолетие, като е спаднало със 70% от 2004 до 2012 г., обяснява той. То отново се е увеличило по време на управлението на новия бразилски президент-популист Жаир Болсонаро, и тази тенденция си заслужава да бъде следена внимателно, но надали е началото на планетарна катастрофа.

Но поне амазонските гори би трябвало да са белите дробове на света, произвеждащи 20% от кислорода ни, нали? Не. Това са глупости, базирани на погрешно разбиране как атмосферата получава своя кислород.

Ако имаме нужда от дървета, за да запазим планетата обитаема, би трябвало да сме доволни от тенденциите в последно време. Рон Бейли от сп. Reason се позовава на изследване, публикувано в Nature миналата година, което констатира, че има почти с 2,5 млн. кв.км повече покритие от короните на дървета по света през 2016 г., отколкото е имало през 1982 г. И в Европа, и в САЩ, и в Китай това покритие се е увеличило.

В крайна сметка предложението, отправено от Г-7 към Бразилия - за 20 милиона долара, с които да се подпомогне борбата с пожарите в Амазония, беше достатъчно разумно.

Агресивно държащият се Болсонаро, който ту проявява интерес, ту отхвърля помощта, би постъпил глупаво, ако не я приеме. Амазония е чудо на природата, което си заслужава да бъде запазено само по себе си, и в някой момент може да попадне в цикъл на суши и пожари.

И все пак Макрон и компания би трябвало да бъдат наясно с това как тяхната самонадеяна снизходителност се възприема в Бразилия. Развитите държави, които са обезлесили териториите си преди много време, защото това е отговаряло на техните икономически интереси, би трябвало да демонстрират скромност, когато настояват, че по-бедна държава не бива да стори същото. Предложенията за подкрепа за Амазония трябва да вървят в посока на интересите на Бразилия, не срещу тях.

Това изисква трезвост, грижа и дългосрочна визия - с други думи, точно обратното на това, което е налице в последните няколко седмици. Най-пламенните поддръжници на климатичните промени реално не искат научни факти, независимо колко често прибягват до тази дума; те искат драма и запомнящи се медийни кадри, вярвайки, че те ще катализират действия по начин, който правилно балансираното представяне на добросъвестно извършени изследвания няма не осигурява.

Източник https://www.politico.com/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.