• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

ВЕИ мафията срещу правителството

ВЕИ мафията срещу правителството

/КРОСС/ Целта е Борисов да се откаже от реформи в енергетиката
Редица страни от новоприсъединилите се към ЕС предприеха стъпки за намаление на цената на тока от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и анулираха дългосрочните договори, за да облекчат населението и бизнеса

Намеренията на правителството да намали изкупната цена на тока от ВЕИ, коригира цените и договорите на американските централи и да либерализира пазара активизираха енергийната мафия.
Възползвайки се от създаденото напрежение от полицейските протести, те впрягат обичайните поръчково протестиращи - еколозите и „Протестна мрежа". Първата стъпка е добре платените активисти да организират протести привидно за защита на Пирин, Рила и Витоша, а всъщност целта е под натиска на улицата премиерът Бойко Борисов отново да се откаже от планираните реформи, включително и в енергетиката.
В организираната от тях кампания се присъедини и проваленият бивш финансов министър Симеон Дянков, който преди ден поиска шоково увеличение на тока за домакинствата и бизнеса.
Миналия месец председателят на КЕВР Иван Иванов обяви, че на 5 ноември ще се вземе решение за цените на тока, а включително се очакваше и развръзка на преговорите с американските централи. Въпросите за зелената енергия обаче са зациклили на ниво обществено обсъждане и анализ на доклад в комисията.
Не е тайна, че корекциите на цената на ВЕИ удрят силно „СоларПро" на „Алфа Финанс Холдинг", собственост на издателя на „Капитал" Иво Прокопиев.
Междувременно американските централи се изтеглиха от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и влязоха в орбитата на „Капитал", откъдето получават солидна медийна подкрепа. Американската търговска камара също влезе в конфликт с работодателската организация, тъй като те не били защитили интереса на двата теца да продължат да продават електроенергия на висока цена. Срещу което КРИБ се обяви категорично.
На фона на тези събития покровителстваните от медийната група на Прокопиев зелени НПО организират протест. Формално протестът е срещу прокопаването на канавка на Витоша и модернизиран стар лифт в Пирин.
Всъщност играта е далече по-дълбока. Редица страни от новоприсъединилите се към ЕС предприеха стъпки за намаление на цената на тока от ВЕИ и анулираха дългосрочните договори, за да облекчат населението и бизнеса. Например унгарците убедиха Брюксел, че това е нерегламернтирана държавна помощ. Това трябва да се случи и в България.
За последните седем-осем години у нас се изградиха няколко хиляди соларни централи, които се оказа, че произвеждат ток дори и през нощта, а свръхвисоките цени се плащат от населението и от бизнеса. Странно защо никога не е имало реакция от Зелените, при положение че се унищожаваше земеделска земя и горски фонд.
Свикнали на гарантирани за десетилетия напред високи печалби, защитниците на ВЕИ и американските централи нямат намерение да приемат намалени цени без бой.
Подобна е и ситуацията с „Алфа Финанс" на Прокопиев - без гарантираните приходи от държавата в сферата на енергетиката империята му ще се срине за броени седмици. Справка в Търговския регистър показва, че дори и с американските милионни грантове медийният бизнес на Прокопиев генерира над два милиона лева загуба годишно, които трябва да бъдат покривани от някой.
Сегашният кабинет извади късмет с падащите цени на петрола на световните борси и по този начин получи възможност за реформи. Цената на парното и газа в България ще бъдат задържани на ниско ниво в обозримо бъдеще и натискът върху потребителите ще бъде облекчен. По този начин правителството получава кредит на доверие да коригира получаваните преференции от ВЕИ сектора и американските централи.
Битката обаче няма да е лесна и първите стъпки в тази посока срещат яростен отпор. С измислени протести и медийни инсинуации собственици на ВЕИ се опитват да дестабилизират правителството и по този начин да замразят реформите в сектора.
Дали вторият кабинет „Борисов" ще намери сили да се справи с олигархичните интереси в енергетиката, или отново ще допусне грешките от първия си мандат, предстои да видим.
Жалко е, че в тази кампания участват момчета и момичета, обичащи искрено българската природа, но неподозиращи нито истинските цели, нито мотивите на манипулаторите.

 

Калоян Стоев

„Труд"

 

Под името Калоян Стоев „Труд" отпечатва статии на своя екип за системни анализи и политическа семиотика. Отговорността за публикациите е на редакцията на вестника.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Атанас Чобанов

"Целта е Борисов да се откаже от реформи в енергетиката" и не само там. Иво Прокопиев и кръгът Капитал стоят зад Зелените, които се опитват пък да организират някакви протести и метежи. Целта е много по-глобална. А дали тези протести, които зелените организират да нямат задачата да прикрият и отвлекат вниманието от мътните сделки на Прокопиев в сектора? Или искат да свалят правителството, за да може отново да бъде назначено експертно такова от Плевнелиев, който е много близък на Прокопиев и през експертното правителство Прокопиев да си прокара неговите интереси и сделки? Ако наистина бяхме правова държава щяха всичките ни измислени еко рекетьори начело с Тома Белев да бъдат отдавна в затвора на топло, а не да им се позволява да ни правят всички на маймуни да ни рекетират.

10.11.2015 22:49:25

Анонимен

Пазарните цени ще изхвърлят връзкарите от пазара. Защо не искате пазарна икономика.

10.11.2015 14:24:43

Мирослав

"Под името Калоян Стоев „Труд" отпечатва статии на своя екип за системни анализи и политическа семиотика. Отговорността за публикациите е на редакцията на вестника" С други думи под това име вестникът печата поръчкови статии и проституира. Името "Калоян Стоев" се явява нещо като творчески псевдоним на журналистическата проститутка "Труд".

10.11.2015 10:47:29

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.