• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Бюджет 2016 събира на извънредно заседание депутатите

Бюджет 2016 събира на извънредно заседание депутатите

/КРОСС/Държавният бюджет за догодина, бюджетът на НОИ и този за здраве за 2016 година окончателно ще гледат депутатите на извънредно пленарно заседание.

Сред заложеното в сметките за догодина са увеличение на детските за първо дете с 2 лева, вдигане на минималната работна заплата на 420 лева и нарастване на пенсионната възраст с 2 месеца.

Параметрите в бюджет 2016 са 2 на сто дефицит, 2,1 процента икономически растеж, максимален размер за поемане на нов държавен дълг от 5.3 милиарда лева.

Бюджет 2016 залага 2% дефицит, 2,1 процента икономически растеж и максимален размер за поемане на нов държавен дълг от 5.3 милиарда лева. Още в началото на 2015 година правителството пое външен дълг от 6 милиарда лева.

Бюджетът е инструмент и за правене на реформи.

Административната реформа трябва да продължи и тя трябва да се случва. Повечето министерства вече са направили това. В МВР е наложително да има реформа, каза пред ТВ7 депутатът от Реформаторскя блок Настимир Ананиев.

Според колегата му от БСП - лява България Георги Търновалийски обаче реформата няма да се случи. Думата реформа я забравете, няма такова нещо. Реформата приключи с бюджет 2015, каза той.

Търнолалийски каза, че и днес ПГ на БСП - мяла България може да напусне днешното извъндерно заседание на парламента, на което трябва да се разгледа пакетът от бюджетните закони.

Вчера социалистите и депутатите от "Атака" напуснаха демонстративно заседанието на ресорната комисия, защото получиха текстовете с промените между първо и второ четене в последния момент. ДПС обаче успя да прокара свое предложение.

Бюджетите, които са заложени за администрация, се мултиплицират в тазгодишните, посочи Ананиев.

Според Търновалийски с този бюджет българите ще станем по-бедни. Според Ананиев - не.

Депутатът от БСП посочи, че освен в дългова спирала, влизаме и в стагнационна такава. В аргументите си за тенденция към все по-голямо обедняване той посочи огромния дефицит и стагнацията в икономиката. Според него заложеният 2% ръст е недостатъчен.

Повечето приходи в бюджета за тази година са от предприетите мерки на правителството „Орешщарски", каза Търновалийски.

Това е абсолютно несериозно, отвърна Ананиев. По думите му парите за новата година идват от акциите срещу контрабандата и др.

Що се отнася до скандала с „опраскването" в съдебната система Георги Търновалийски заяви, че потърпевш е целият български народ.

Опраскан е българският народ. С този бюджет, който ни се предлага, със скандалите, които се вихрят, каза той.

Настимир Ананиев коментира, че остава усещането, че някой иска да дестабилизира държавата и че може би случващото се е свързано с конституционните промени.

Ние в РБ настояваме за явно гласуване във ВСС, добави той.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.