• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Жельо Бойчев: С поредната смяна на министри, управляващите се опитват да пробутват едно и също

Жельо Бойчев: С поредната смяна на министри, управляващите се опитват да пробутват едно и също

/КРОСС/ „Нормално е премиерът Борисов да не е в парламента, защото се говори за провала на ГЕРБ в здравеопазването. Питах се каква е причината - неумението на Борисов да си избере подходящ здравен министър или неспособността им да управляват сектора. Но си мисля, че причината е една - нежеланието да се противопоставят на интересите на големите фармацевтични компании и частни интереси, нежелание да се проведе каквато и да е реформа в сектора, на нежеланието ви да спрете източването на системата". Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България" Жельо Бойчев от парламентарната трибуна преди избирането на Кирил Ананиев за нов министър на здравеопазването.

Той подчерта, че само така може да си обясни и тази поредна смяна на министри.

„Защото всеки път се опитвате да пробутвате едно и също. Сега чувам, че Кирил Ананиев, с добра биография и авторитет, щял да бъде спасителят. Всеки път сменяме министъра и обясняваме как започваме реформите и от утре нещата стават по-добри, за да не се подобри нищо", каза още той.

Бойчев категорично възрази срещу това да се предлага кандидатурата на Ананиев, като човека, който ще реши проблемите в здравеопазването с обяснението, че е финансист и ще въведе контрол и правила.

„Но г-н Ананиев в момента е председател на НЗОК и това му е работата. В момента ще го извадите от мястото, което прави контрол. Не е вярно и това, че ще прави политики като министър, защото политиките се правят в парламента и от мнозинството, което го избира", подчерта народният представител.

Според Бойчев е важно г-н Ананиев да даде отговор на редица въпроси: „Готов ли е да сложи край на този криминален реекспорт на лекарствени продукти, когато знаете, че се изписват с рецепти на фалшиви пациенти, плащат се от Касата и след това се изнасят в чужбина. По оценки това са 200 - 300 млн. лв. загуби", коментира зам.-председателят на левицата.

Според него, докато Ананиев е в Касата, средствата за лекарствени продукти тази година ще надвишат предвидения бюджет със 100 млн. лв. и всяка година продължават да растат.

„Всеки нов министър обещава нови финансови правила, по които ще работят болничните заведения. Всеки път ги чакаме, но единственото, което се случва, е смяна в бордовете на управление в тези болници. Факт е, че дълговете растат и вече са над 500 млн. лв.", посочи той.

Според него не може през 2000 година да има 1 млн. души хоспитализирани, а в момента да са 2,3 млн. души.

„Добре, че страната ни е малка, иначе тази система всички ще ни направи болни, само и само да изписва разходи", каза още Бойчев.

Той е на мнение, че е ако не се промени нищо, е много голяма опасността новият министър да се превърне в поредното камикадзе, което ще премине през министерството на здравеопазването.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.