• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Ананиев: Досега никой не ми е докладвал, че има проблем с разплащането с европейските партньори

Ананиев: Досега никой не ми е докладвал, че има проблем с разплащането с европейските партньори

/КРОСС/ През последните няколко дни ние всички станахме свидетели как един обикновен финансов въпрос може да се превърне в политически скандал", коментира в студиото на „Здравей, България" по „Нова телевизия" министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Ние нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски партньори по отношение на лечението на българските граждани. Никой досега не ми е докладвал, че има някакъв проблем по отношение на това разплащане", подчерта Ананиев.

В петък Кирил Ананиев поиска управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Камен Плочев да подаде оставка. Причината - Плочев настоял пред парламента за актуализация на бюджета на НЗОК заради дълг от 270 милиона лева към чужди здравни каси. Това обаче не било съгласувано с ресорното министерство и кабинета. В понеделник Плочев обяви, че няма намерение да подава оставка.

„Това, което в рамките на бюджетната процедура за 2018 година, професор Плочев е предложил за разплащане с чуждите здравни каси - това е заложено в бюджета на НЗОК. Това беше само преди 2-3 месеца", подчерта Ананиев.

"Няма финансови причини да бъде отказано лечение на български граждани в страна от ЕС", изтъкна Ананиев.

„270 милиона лева ние дължим към чуждите здравни каси, през тази година ние сме предвидили да изплатим 70 милиона лева", съобщи той.

Здравният министър разказа, че след като е разбрал за писмото на Плочев до Народното събрание, е поискал да се срещне с него, за да обсъди проблема.

"Тогава той изрече 6 неистини. Той каза, че не знае за такова писмо и не е писал такова писмо. След като извадих писмото, той каза втора лъжа. Той каза: "Да, това е моят подпис, но сигурно е фалшифициран". Установи се, че това е неговият подпис. Той е провел и дирекционен съвет специално по тази тема, за да му дадат "картбланш" да напише това писмо. Когато тези неща станаха ясни, той реши да обиди собствения си персонал като каза, че те са му дали това писмо и той без да гледа го е подписал", разказа Кирил Ананиев.
Здравният министър разказа, че в действително имало две писма - едно до Народното събрание и едно до самия него.

"В самото начало двете писма са идентични, но във втората си част те се различават", съобщи Ананиев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.