• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

ЦИК разчита задължителният вот да отпадне

ЦИК разчита задължителният вот да отпадне

/КРОСС/ ЦИК силно се надява задължителният вот да отпадне, за да не се налага да мисли правила, по които ще се приемат извиненията за неучастие във вота. Това се разбра от думите на говорителя на комисията Александър Андреев.

Шест дни преди първите задължителни избори все още не е ясно с какви документи и по какви критерии гласоподавателите ще могат да извиняват отсъствието си от урните в неделя. "Това е въпрос, който тепърва ще бъде разглеждан", заяви Андреев пред радио "Фокус", без да уточни кога ще стане това. Съгласно Изборния кодекс "лицата, които не са упражнили избирателното си право без уважителни причини в два поредни избора от един и същ вид, се заличават от избирателния списък за следващите избори". Те ще се връщат обратно там по ред, определен от ЦИК, но изборната администрация все още не е взела нито едно решение по въпроса. Алинеята няма да се прилага, ако избирателят докаже "уважителни причини", които могат да са: "отсъствие от страната, заболяване, учебна/служебна заетост и други непредвидени обстоятелства". ЦИК все още не е наясно какви да са тези други обстоятелства, които могат да оправдаят негласуването. Затова пък Александър Андреев поясни, че всяка уважителна причина ще се преценява индивидуално на базата на представените от избирателя документи. Той припомни, че негласувалият ще представя извинителната си бележка в общинската администрация, която поддържа изборните списъци.

Говорителят на ЦИК коментира още, че задължителното гласуване в бъдеще може и да отпадне, но от думите му не стана ясно дали очаква това да стане след решение на Конституционния съд или след нова поправка на Изборния кодекс. През юли омбудсманът Мая Манолова сезира КС заради предвидените в Избирателния кодекс наказания за негласувалите, решение обаче все още няма. Членове на комисията не крият, че се надяват проблемът да се реши, за да не се налага да пишат абсурдни правила, свързани с "извинителни бележки" и "непредвидени обстоятелства". "Засега обаче задължителният вот е налице и всеки гражданин би трябвало да се съобрази с това", уточни Андреев.

Източник: "Сега"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Задължителното гласуване е един пародиен антиконституционен акт ... Нищо друго ...

01.11.2016 00:23:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.