• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Министър Ангелкова откри научно-практическа конференция в УНСС

Министър Ангелкова откри научно-практическа конференция в УНСС

/КРОСС/ Полагаме усилия за стабилизиране на БДЖ и постепенно реформиране на железницата, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова пред участниците в научно-практическа конференция „Транспортът в променящия се свят - предизвикателства и решения", съобщава пресцентърът на МТИТС.

„Обсъждаме с ГД „Конкурентоспособност" на ЕК използването на инициативата „Джаспърс" за разработването на програма за съживяване на БДЖ, която да е готова до края на 2015 г.", съобщи Ангелкова. По думите й това няма да бъде поредната стратегия, а конкретен план, съгласуван с европейските партньори и подкрепен от тях, което ще гарантира дългосрочност и приемственост.

Според представените данни, се засилва интересът към България като круизна дестинация, като се очаква в рамките на 2014 г. общо 66 круизни кораба да акостират на морските ни пристанища. Благодарение на това, нповече от 66 хиляди туристи ще посетят българското Черноморие.

„За деветте месеца на 2014 г., на летище София са обслужени близо 3 милиона пътници, което е с 10% повече от предходната година", каза Николина Ангелкова при представянето на актуалните теми в сферата на въздушния транспорт. Представен бе напредъкът в работата по създаване на единна система за търсене и спасяване при авио инциденти. Благодарение на активната позиция на РВД, страната ни ще може да разчита на около 2 млн. лв. на година за тази дейност.

Продължава реформата в автомобилния сектор. В нормативната уредба е предвидено при техническия преглед, проверката за платен данък върху превозното средство, да става по електронен път в реално време. От миналата година, системата е внедрена пилотно в Столична община. „Тази мярка вече дава резултати, като от началото на тази година приходите на общината са нараснали с над 7 млн. лв. в сравнение със същия период за миналата година", съобщи още транспортният министър.

По време на събитието стана ясно, че Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. се движи с добри темпове на изпълнение и няма опасност от загуба на средства към края на 2014 г. Договорен е целият наличен ресурс и са разплатени повече от 2,5 млрд. лв., което е над 63% от бюджета на програмата. Резултатът от всичко това е видим, като благодарение на ОП „Транспорт" в нашата страна са изградени:
• 141 км нови автомагистрали;
• 30,8 км нови I клас пътища;
• Над 13 км метро линии с 13 метро станции;
• 16 км пътища са рехабилитирани;
• 242 км ж.п. линии са рехабилитирани.

Продължава работата по подготовка на новата ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. Сред основните предизвикателства е приоритизирането на проектите, тъй като наличният ресурс е 1,9 млрд. евро, заедно с националното финансиране, а включените проекти в нея към месец юни тази година, възлизат на около 4 млрд. евро. „Приоритет е довършването на АМ „Струма", но и включването в обхвата на програмата на цялата АМ „Хемус". През последните години Северна България значително изостава в своето развитие от Южна България, като една от основните причини за това е недостатъчно добре развитата инфраструктура", посочи Николина Ангелкова и уточни, че първите преговори с Европейската комисия са преминали в конструктивен тон, но още много работа трябва да бъде свършена, за да защитим националния интерес.

По ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура" се планира да бъде финансирано проектирането на разширение на съществуващия мост на Дунав при Русе-Гюргево. Предвижда се по програмата за трансгранично сътрудничество България - Румъния да се финансира проектирането на два нови моста на реката при Никопол-Турну Мъгуреле и Силистра-Кълъраш.

Организатори на днешното събитие са катедра „Икономика на транспорта" към УНСС и ВТУ „Тодор Каблешков". В дискусиите участие взеха представители на академичната общност, бизнеса, държавната администрация и др.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.