• 17 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8000
  •  GBP / BGN 2.2782
  •  CHF / BGN 1.9913
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Страховете в Европа от имиграцията и тероризма растат

Страховете в Европа от имиграцията и тероризма растат

/КРОСС/Миграцията и тероризмът са двете теми, по които опасенията на европейските граждани нарастват най-бързо. Това става ясно от последното проучване на Евробарометър, поръчано от Европейския парламент.

Страховете на европейците от имиграцията и тероризма нарастват най-силно в сравнение със страховете, породени от безработицата, социалните неравенства и финансовата криза. За 47% от анкетираните имиграцията е най-голямото предизвикателство пред ЕС и държавите членки за разлика от 14% през 2013 г.

По този въпрос България се движи по средата в ЕС, като през 2013 г. за 12% от запитаните имиграцията е била проблем, докато в края на септември 2015 г. това вече се отнася за 49%.

Опасенията от тероризъм са споделени от 26% от анкетираните европейци в сравнение с 11% през 2013 г.

Според две трети от европейците решенията по имиграционните теми трябва да се взимат на ниво ЕС, а не само от националните правителства. У нас също 65% от хората смятат, че решенията по темата трябва да се вземат на европейско ниво.

Европейските граждани са разделени по подобен начин и по темата за прием на бежанци. Средно за ЕС 78 на сто от анкетираните заявяват, че мигрантите трябва да бъдат разпределени сред държавите членки. Най-много гласове "за" има сред германците /97 на сто/, а най-малко - сред словаците и чехите - 31 процента.

От всички 78 на сто, които подкрепят разпределението на бежанците сред страните членки, 75 на сто подкрепят това да стане чрез задължителни квоти, определени от ЕС.

Повечето от анкетираните българи също са заявили, че търсещите убежище трябва да бъдат разпределени сред държавите членки, като 60 на сто от тях напълно са се съгласили с това твърдение. Според 74 на сто от анкетираните българи това трябва да стане чрез обвързващи квоти.

Изследването е проведено сред 28 150 европейци на възраст над 15 години и е направено между 19 и 29 септември - период, през който пристигането на бежанци по границите на ЕС и трагичната смърт на много мигранти бяха широко отразени от медиите.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Проблемът е, че на европейско ниво няма кой да взема такива решения. Европа няма собствена външна политика. Чака САЩ да и кажат какво да прави. САЩ си играят собствената игра. Европа може само да се страхува, да трепери и да се репчи на по-дребните си държави-членки като България.

16.10.2015 00:29:46

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.