• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Социалисти и антифашисти почетоха паметта на Антонивановци

Социалисти и антифашисти почетоха паметта на Антонивановци

Пловдив /КРОСС/ Близо 1000 социалисти, антифашисти и симпатизанти на лявата идея от Пловдив, Кричим, Перущица, Батак, Асеновград се включиха в поклонението по повод 70 години от героичната епопея на Антонивановци в местността Сухото дере край язовир Въча. Мемориалният комплекс потъна в цветя и венци от признателните поколения, които сведоха глави и почетоха с минута мълчание паметта на загиналите 121 партизани от легендарния отряд. Емил Захариев, племенник на Георги Ликин - Дед - командир на Антонивановци, разказа спомени за смелия партизанин. Той искаше да бъде летец, мечтаеше да пори небето със самолет, сподели Захариев, а гласът му потрепери. Мечата на загиналият в боя срещу фашистката армия Дед все пак изпълнил синът му. Разказът му разчувства присъстващите живи партизани ген. полк. Димитър Стоилов, Комня Сотиров и проф. Христо Байчев. Тримата връчиха членските книжки и на новоприетите социалисти с посвещението да пазят антифашистката идея жива. Най-пресните попълнения в редиците на БСП бяха поздравени от народните представители от КБ Захари Георгиев, Калин Милчев, заместник-министър Атанаска Тенева, заместник областните управители Иванка Петкова и Атанас Петков. Лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов отправи специално обръщение към участниците в митинг-поклонението, което прочете заместникът му в партийната структура Георги Търновалийски. „Свободата, справедливостта и солидарността продължават да са най-висшите ценностите, които ние ежедневно браним. Съпротивата към налагането им във фундаменталните обществено-политически отношения е огромна, но Българската социалистическа партия не се страхува да ги отстоява. Водим всекидневни битки в името на хората и техните демократични права, защото ясно осъзнаваме, че сме наследници на достойни антифашисти, на смели септемврийци, на безстрашни партизани. Нищо и никой от свидните жертви на Хитлерофашизма не е забравено! Делото на Антонивановци не е напразно и младите хора днес тук, пред мемориала, са доказателството, че саможертвата е исторически призната. Помним и бдим! И продължаваме да се борим за силна, социална и стабилна България! България, в която хората са на първо място!" - се казва в обръщението на председателя на ГС и ОблС на БСП- Пловдив.
70-годишнината от героичната епопея на отряд „Антон Иванов" завърши с паметна снимка на участниците в подножието на мемориала. Беше спазена и първомартенската традиция за връзване на мартеници и благопожелания за здраве.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.