• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Дамян Илиев: Ще ваксинираме във всички зони, където 50 г. назад е имало антракс

Дамян Илиев: Ще ваксинираме във всички зони, където 50 г. назад е имало антракс

Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните, пред в. "24 часа"

 

- Д-р Илиев, защо се стигна до смъртен случай на човек от антракс за първи път от 44 г. насам? Можеше ли да бъде избегнат?

- Да, можеше. Но тук вината си е лично негова. Съболезнования на близките му, но да приколиш животно, което е болно, и нелегално да го продадеш е голяма грешка.

При антракс животните се разболяват много по-бързо от хората, те са изключително чувствителни към заболяването. За да се разболее човек, трябват много повече спори, отколкото за едно животно. Затова и не бяхме толкова притеснени, когато се говореше за открити спори и замърсени допълнително храни. Да, опасно е, но всички бяха информирани за рисковете. Ситуацията беше под контрол и мерките, препоръчани от хуманните лекари, щяха да бъдат ефективни.

- Излиза, че дори и ветеринарният лекар няма вина.

- Етичната комисия на варненската колегия засега е със становище, че няма вина. Въпреки това аз поисках от председателя на Българския ветеринарен съюз да вземат решение на централно ниво по въпроса дали наистина има вина ветеринарният лекар на селото.

- Преди този случай кога за последно е имало антракс у нас?

- Антракс в България се е появявал много пъти, включително и през последните години. Сега смъртният случай го отделя от ежедневието ни.

Климатичните промени са нещо, което може да засили опасността от антракс в страната. Големите дъждове, сушата и т.н. наистина могат да изкарат на повърхността стари спори, които да живеят в почвата много години - 60-70. И да заразят животни, защото на тях им трябва много малко, за да се разболеят. Затова аз ще предложа да се върнем назад във времето не 30, а 50 г. Да определим зоните и да ваксинираме там, където в последните 50 г. е имало антракс.

- Много ли са тези зони?

- Не са много, тези места са обичайни. Например Североизточна България, Ямболско и т.н. Ние ги имаме на карта, но не е нужно да притесняваме допълнително хората.

- И предлагате да се прави ваксинация само там?

- Да. Няма смисъл от тотална ваксинация в цялата страна. За мен е по-добре да се разболее едно животно от антракс, ние да поставим диагноза, както се случва винаги и вие дори не разбирате. Това е рутинна работа за нас. Сега нашумя, защото почина човек, иначе никой нямаше да разбере нищо.

Ние щяхме да вземем мерки. Не мисля, че там, където в последните 50 г. не е имало антракс, трябва да се ваксинира.

- Но хората вече се страхуват да си купуват месо...

- Нищо общо няма. Ако си купуват месо от регистрирани обекти, за които има проверки откъде е месото и т.н., аз не виждам някаква опасност.

- Очаквате ли нови случаи на антракс?

- Да, нови случаи може да има винаги. Но тава ни е работата. Да кажа, че агенцията гарантира, че вече няма да има антракс, е много несериозно.

- Освен антракс има и бруцелоза, която не по-малко стряска хората. Вече има 22-ма заразени, какво се случва?

- Бруцелозата е нещо много сериозно, изключително коварна е. И както навремето ни казваха, е заболяване на бъдещето, което се доказа. В исторически план през 1939-1940 г. е имало, мисля, 4 разболели се животни от бруцелоза в България, и то за 3 години. В наше време те са изключително много. Лошото е, че признаците при животните са такива, че стопаните не могат да заподозрат, че са болни от бруцелоза. Обикновено си мислят, че причините за един аборт са нещо съвсем различно.

А в същото време животните стават изключително опасни за хората. Обикновено те се заразяват от сурово мляко. А много хора го пият, защото има разни теории, че то лекува различни болести.

- Според вас бруцелозата ли е по-опасна за хората от антракса?

- Да, тя по-трудно може да бъде контролирана. Извинявам се, че се намесвам в сферата на хуманните лекари, но знам, че за бруцелозата при човека също няма характерни признаци. Много са общи. И оздравяването е изключително бавно. Хората трябва да разберат тази голяма опасност. И че ние не пречим на дребния производител, като не сме съгласни да се продава на улицата прясно мляко.

В случая с бруцелозата явно има нелегално придвижване на  животни - дали от съседни страни, дали оттук, продължаваме проучването. Най-вероятно е използван заразен мъжки разплодник, но са възможни и други причини.

- Не беше ли грешка обединяването на много контролни органи в една агенция? Сега май нещата се разводняват.

- Не, не е това причината. Не се разбра какво значи безопасност на храните. Всички решиха, че е нещо, свързано с приготвянето им. Безопасност на храните не е и само четене на етикети по магазините. Просто в агенцията към ДВСК, която контролираше храните от животински произход, се добавиха и продуктите от неживотински. Може би различни навици за контрол трябваше да станат еднакви, но не виждам проблем в обединението. Ние работим чудесно с хуманните лекари, имаме чудесни отношения с Министерство на здравеопазването и действаме оперативно много бързо. Но някъде по места, този контакт може и да не е толкова добър.

- Поехте агенцията след невиждан скандал за корупция. Освободихте ли служителите, за които има съмнения, че са изнудвали бизнеса с такса "спокойствие"?

- Надявам се, че съм го направил. Дано това да е обеца на ухото за всички останали. Няма да правя компромиси. Разбирам, че има селца, в които не са влизали официални ветеринарни лекари от години. И това нещо не може повече да продължава.

- Защо на всеки плаж продължават продажбите на варена царевица, въпреки че е забранено?

- Добре, че ме питате. А какво става на един плаж с концесия? Ако влезете и седнете на шезлонг, веднага ще ви вземат пари. А нашите инспектори трябва да тичат по плажа, за да хванат продавача с царевицата. Мислите, че е нормално?

- Тогава кой да контролира - концесионерът ли?

- За мен санкцията трябва да е за концесионера. Така, както не трябва да поставя на плажа незаконни обекти, не трябва и да допуска незаконна търговия. Просто е смешно това, което се случва. И за това ли трябва да хвърляме ресурс?

- Учен от БАН излезе със становище, че много от т.нар. Е-та са опасни. Какво е вашето мнение по въпроса?

- Има си процедури в Европа. Нека ученият от БАН да си мине по етапите. Ако е вярно, го подкрепям. Но нека с това нещо да се съгласи европейската служба по безопасност на храните - EFSA. Европейският съюз е определил кои Е-та са безопасни и кои опасни. Личното ми мнение по този въпрос няма никакво значение.

- А вие какво ядете, откъде пазарувате?

- Ооо, жена ми пазарува. Каквото ми дава, това ям. А аз ям всичко. Но сурово мляко не пия, това не е лечебно, а опасно. Мисля, че контролът по хранителната верига в България не е толкова зле, ако не влагаме иронията в "спокойствието". Но наистина са опасни месата, които са били получили спокойствие. Сега те са на фокус.

- Има съмнения, че дължите поста си на дъщеря ви - моделът Таня Илиева, която беше активен участник в протестите срещу кабинета "Орешарски". Така ли е?

- Искате да кажете, че съм активен борец, така ли? Ако по този начин се назначават хора, е лошо. Наистина във времето се е случвало това, но в нашата служба хората трябва да са експерти, да имат авторитет и мерак да работят. Ако имат само мерак, е много опасно.

 

Снимка: "24 часа"

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.