• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 7°C

Аптекарите протестират с „жълти жилетки“ срещу нови изисквания

Аптекарите протестират с „жълти жилетки“ срещу нови изисквания

/КРОСС/ Аптекари протестират с жълти жилетки срещу задължението да внедрят нов софтуер, което им вменява наредба на Здравното министерство. Идеята е той да регистрира всяка продажба и до пациентите да достигат лекарства, които не са фалшиви. Пари за нововъведението обаче не са осигурени. 80% от аптеките не са готови да се включат в новата система за лекарствата, чийто краен срок е 9 февруари. От Здравното министерство уверяват, че ще има шестмесечен гратисен период, в който няма да бъдат налагани санкции.

Ние не искаме милостиня от Министерството на здравеопазването. Ние искаме МЗ и държавата да влязат в роля, защото тази система за верификация, а и още две системи - националната система за реекспорт на лекарства и промените в националната система на НАП, идват едновременно за аптеките и несинхронизирано. Най-големият проблем е, че аптеките трябва да платят всичко това. Ние не сме против въвеждането на системата за верификация. Дори от години настояваме да се въведе електронно здравеопазване, заяви в интервю за Радио Пловдив Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

Новата система изисква големи инвестиции

И много странно, типично по български - нито министерството, нито държавата, се погрижиха за тези системи да бъдат изработени, да бъдат платени например с европейско финансиране или със средства от излишъка в бюджета. Това са пари, които трябваше да осигури държавата, категоричен е Вълев.

Едва 18% от аптеките имат готовност да се свържат с новата система

Заради новата система, ще трябва да въвеждаме опаковките в нея на ръка. Това означава, че в определени населени места, където няма достатъчно пациенти и оборот, аптеките ще затворят. Статистиката по отношение на верификацията показва, че едва 18% от аптеките имат готовност да се свържат с нея. 80% от аптеките нямат такава готовност, обясни Вълев.

Протестите ще станат ефективни

От днес колегите в цялата страна работят със сигнално жълти жилетки. Искаме да се привлече общественото внимание затова, че има сериозен проблем. Очакваме разговори с МЗ. Ако това не се случи, затваряме аптеките на 20 февруари за цял ден, обясни още Антон Вълев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.