• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Саудитска Арабия налива още милиарди долари в оръжие - този път руско

Саудитска Арабия налива още милиарди долари в оръжие - този път руско

/КРОСС/ Русия и Саудитска Арабия обсъждат оръжейни сделки за 3,5 милиарда долара, информира вестник "Комерсант", цитиран от БТВ. Това е стойността на подписан от Москва и Рияд предварителен договор за доставки на оръжия и техника, съобщи в понеделник шефът на руската държавна корпорация "Ростех" Сергей Чемезов.

Изискване на саудитската страна е на нейна територия да започне производство на автомати „Калашников" и да получи достъп до някои технологии.

През последните 15 години Рияд е проявявал интерес към широк спектър руска военна продукция като хеликоптери Ми-35М, танкове Т-90, бронирани коли БМП-3, зенитни ракетни системи "Антей 2500" и С-400 "Триумф".

Според директора на "Ростех" саудитците са питали за оперативно-тактическия комплекс "Искандер". Чемезов обаче уточни по-рано, че той е в списъка с продукция, неподлежаща на износ, а Москва "няма намерение да прави изключение за тях".

Дали ще се стигне до сделка, вероятно ще знаем до края на годината, когато крал Салман ал Сауд ще се срещне с президента Владимир Путин в Москва.

Съвсем наскоро Саудитска Арабия направи най-голямата оръжейна сделка в историята, като закупи американска техника за над 100 млрд. долара, като това стана при първата визита извън САЩ на президента Доналд Тръмп. Дали кралството се опитва да диверсифицира доставките на оръжие, или това е политическа демонстранция, насочена към Вашингтон, на този етап трудно може да се прецени.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.