• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Отварят за поклоници църквата "Свети Архангели" в Бачковския манастир

Отварят за поклоници църквата "Свети Архангели" в Бачковския манастир

/КРОСС/ До няколко месеца ще бъде отворена за посетители първата църква в Бачковския манастир - „Свети Архангели", която няколко десетилетия е недостъпна, заради лошото й състояние. В момента стенописите се реставрират от Владимир Цветков и неговия екип, които върнаха бляскавия вид и на голямата църква в светата обител.

От много години храмът „Свети Архангели" не може да се види от вярващите християни и от туристите, които посещават Бачковския манастир. Предполага се, че е построен за споменаване на братята основатели - Григорий и Абазий Бакуриани.

Стамен Пепелишев - уредник в музея на манастира: Най-вероятно тя е или от края на 11 или началото на 12 век, тя е от сравнително малкото запазени двуетажни църкви. Преданието говори, че тя е построена с дарения на Алексий Комнин.

Стенописите в храма са направени през 19 век от Моско Велев-българин от Одрин, който е изографисал и основната църква в манастирския комплекс.

Стамен Пепелишев - уредник в музея на манастира: Тя е имала и по-стари стенописи и слоевете са 3, може би не навсякъде, защото там, където има направени сондажи на северната стена, не се открива, на южната стена има.

В църквата „Свети Архангели" може да се види т.нар. "цъфтящ кръст". Тези изображения са се изписвали масово през 14 век.

Стените са надраскани с различни надписи. Повечето посетители са оставили име и дата на пребиваване, а други са отправили писмена молба към Бога. Сега предстои реставраторите да почистят и грундират образите и да освежат цветовете. Работата изисква много търпение. В купола на църквата вече се виждат и първите резултати от труда на специалистите. В процеса на работата ще се прецени дали част от най-горния слой на стенописите ще бъде свален и експониран на друго място, за да се разкрият и по-старите и представляващи интерес на изследователите творби на незнайни майстори зографи.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.