• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Дядо Николай спечели манастира „Св. св. Кирик и Юлита"

Дядо Николай спечели манастира „Св. св. Кирик и Юлита"

/КРОСС/ След дългогодишна съдебна битка със Съюза на архитектите в България (САБ) Пловдивският митрополит Николай днес окончателно спечели правата за собственост върху манастира "Св. св. Кирик и Юлита" край Асеновград. Решението на Върховния касационен съд (ВКС) е окончателно и не подлежи на обжалване.
Митрополит Николай влезе във владение на имота на 11 септември 2014 г. след акт на Пловдивския апелативен съд. Архитектите атакуваха пред ВКС, който днес обаче не допусна жалбата им. Така на практика от 5 март манастирът е собственост на Пловдивската митрополия.
Това е първото дело от подобен мащаб, което църквата печели. Беше заведено от архитектите през 2008 година след като Пловдивският митрополит им изпрати нотариална покана да върнат имота на църквата. Мотивите на владиката бяха, че имотът не се ползва по предназначение. Още повече, че е нарушен договорът за преотстъпване, според който архитектите е трябвало да поддържат манастирския храм.
Чашата на митрополитското търпение преляла, след като в менюто на ресторанта видял специалитета "Стек Св. Кирик", припомня "Стандарт". Архитектите заведоха дело и след дълго събиране на доказателства, на 29 ноември 2010 г. окръжният съд в Пловдив се произнесе в полза на митрополията като отхвърли иска на архитектите за собственост по давност. Миналата година и апелативният съд отхвърли претенциите на архитектите, което позволи на митрополита да влезе във владение.
На 14 декември Николай получи подкрепата на целия свети Синод, който воглаве с патриарх Неофит служи в манастира.
Обителта се стопанисва от Съюза на архитектите от 1982 г., когато под натиск на комунистическата власт тогавашният Пловдивски митрополит Варлаам я дава за ползване. От години имотът не функционира като манастир, още от 1924 г. е ползван за туристически цели, после е бил концентрационен лагер, в началото на 80-те - болница, два пъти е бил опожаряван, посочиха във вторник архитектите.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.