• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Турската армия навлезе в Сирия

Турската армия навлезе в Сирия

/КРОСС/ Днес в 11.05 часа турската армия турската армия навлезе в Сирия от района на Гюлбаба в провинция Килис и с това стартира сухопътната операция на сирийска територия, предаде информационната агенция „Догу хабер ажансъ" (ДХА).

Новината оповести лично премиерът Бинали Йълдъръм по време на среща с журналисти в Истанбул. Той уточни, че „това решение не е било взето лесно".

Танковете на въоръжените сили на Турция подкрепят настъплението към формированията на опозиционната „Сирийска свободна армия" в района на Африн. Според официално заявление на турската армия въоръжените сили на страната до момента са поразили 153 цели на кюрдските въоръжени части по време на операция „Маслинова клонка". Целите са укрития, заслони и складове за муниции, използвани от кюрдските въоръжени части. Турската армия съобщава, че артилерийският обстрел продължава.

„Операцията ще се проведе на четири етапа, ще бъде създадена 30-километрова зона за сигурност", заяви министър-председателят Йълдъръм.

Той подчерта, че в резултат на операцията ще бъдат „унищожени всички терористични организации". Според него „преди началото на операцията бяха проведени всички необходими дипломатически преговори".

В пограничната провинция Килис са обявени специални зони за сигурност. Техният общ брой е 20, а фиксираният срок - 15 дни: от 24.00 ч. на 20 януари до 17.00 ч. на 3 февруари. През този период в тези зони е забранено влизането на цивилни лица, извън постоянно живеещото там местно население.

След старта на сухопътната операция, от обяд се наблюдава и повишена летателна активност на военното летище в Диарбекир, където е разположена 8-а авиобаза на турските ВВС. От 12.15 часа (турско време) непрекъснато излитат изтребители Ф-16 с пълно бойно снаряжение. По някои информации техният брой само в рамките на 20 минути е най-малко 8. Бойните самолети се насочват към сирийска територия, за да окажат въздушна подкрепа на стартиралата сухопътна операция на турската армия.

Преди няколко дни в навечерието на турската военна операция в Сирия, степента на бойна готовност на ВВС бе повишена от „оранжева" на „червена", т.е. пълна бойна готовност. В рамките на извършените мероприятия бе и пребазиране на бойни самолети от авиобазите в Ескишехир, Балъкесир и Мерзифон на летище Диарбекир.

В събота, 20 януари, генералният щаб на турската армия обяви началото на операция „Маслинова клонка" срещу кюрдските сили в района на Африн, обитаван от близо 1,5 млн. сирийски кюрди. Анкара смята „Отрядите за народна самоотбрана" са сирийско разклонение на ПКК, призната в Турция за терористична организация.

Още преди началото на сухопътната операция Турция нанесе въздушни удари срещу сирийските кюрди. В отговор пък тази нощ от сирийска територия бяха изстреляни четири ракети към Килис.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.