• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

"Уолстрийт джърнъл": Руската роля в Сирия отразява нова стратегическа реалност, която ще засегне американските интереси

"Уолстрийт джърнъл": Руската роля в Сирия отразява нова стратегическа реалност, която ще засегне американските интереси

/КРОСС/Руският президент Владимир Путин и сирийският президент Башар Асад изненадаха света във вторник с една необявена предварително среща в Москва. От тази среща спокойно могат да се направят няколко заключения пише във в."Уолстрийт джърнъл", цитиран от Епицентър.бг.

1.Това, че Асад е готов да рискува да пътува извън Сирия - това става за първи път след избухването на бунта през 2011 г. - отразява както възобновената увереност в неговите позиции вкъщи, така и важността на руската връзка. Путин и Асад са типажи като в „Кръстника": Путин вероятно е отправил предложение, което Асад не е могъл и не е желал да отхвърли.

2.Контрастът между опитите на американския президент да изкове у дома посланието, че Асад е свършен и неговото отиване при руския президент, който казва, че Асад трябва да остане и да бъде част от решението в Сирия, е изпитание за маргинализирането на ролята на САЩ и влиянието им в региона.

3.Докато Сирия носи големи рискове на Путин, включително възможността от руски жертви, засега той има желанието и възможностите за голямо влияние. Русия има три неща, които липсват на Америка: съюзници на земята - Иран и Хизбула; пряко влияние върху Асад. Стратегията на Путин също така има съгласувани цели: подкрепа на Асад и противодействие на Ислямска държава. И, накрая, Путин е замесен в това в дългосрочен план и ще играе на тази сцена дълго, след като Обама напусне поста си.

4.Руската роля в Сирия отразява нова стратегическа реалност, която ще засегне американските интереси и съюзниците на Вашингтон в региона. Заедно с възхода на Иран, има ново групиране на Русия, Асад, Иран и Хизбула. Съюзниците на САЩ, включително Израел и Саудитска Арабия, имат основание да бъдат засегнати, защото нямат за покровител велика сила за противодействия срещу играта на Путин.

5. Стратегията на САЩ в региона, най-малкото в Сирия и, може би, в Ирак, може и да се окаже заложник на инициативата на Путин. Русия и САЩ нямат обща цел в борбата с Ислямска държава. Ако Путин в крайна сметка да вземе решение за снемането на Асад от власт като част от политическия преход, Вашингтон може да се възползва.

Но ако руската цел е жалък остатък от държава под контрола на Асад, САЩ ще изпаднат в положение да не могат нито да победят ИД, нито да отстранят Асад. най-големият фактор за джихадистите. Наистина, въпреки мащабните убийства и бежанската криза, създадена от ужасния Асад, дали САЩ биха искали да го видят как пада, ако това означава над Дамаск да се развее черното знаме на сунитските джихадисти?

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Туй западната риторика около свалянето на Асад е като "Картаген трябва да бъде разбит". С примитивни вуду-заклинания на баячки обаче голяма геополитика не се прави, и още по-малко се печели реална кървава война. Не ги боли западняците толкова Асад, колкото им е кофти, че ще им бият главорезите и с това цялото им мрачно неоколониално господство и терор над света завинаги ще приключи.

23.10.2015 19:51:45

Анонимен

На тия Западни боклуци все Асад им е виновен. За каквото и да става въпрос накрая в заключение Асад бил ужасен. Като че ли краварската им, идиотизирана пасмина е много хубава. По-големи изроди от тях няма. Кога ли ще видим някоя Булава да се приземи отвъд океана, че най-накрая да се спрат тия боклуци нещастни.

23.10.2015 16:23:21

слънце

Първи международни престъпници ФЕД САЩ ЕС ГЕРБ

23.10.2015 13:18:09

Анонимен

...ще им угоди (Путин) на западняците, и като преключи с въоръжените радикални групировки в Сирия ще предложи политическо решение на кризата с оттеглянето на Асад,но и Порошенко заедно с побърканата му хунтичка ще се изпари от Украйна.Това ще е условието пред САЩ и да му мисли Нюланд или когото и да е там,защото ,ако реши да предлагат наново препечени сладкиши ще им ги заврат в г...!

23.10.2015 12:40:42

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.