• 02 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8023
  •  GBP / BGN 2.2911
  •  CHF / BGN 1.9921
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Башар Асад оцелял при атентат срещу конвоя му

Башар Асад оцелял при атентат срещу конвоя му

/КРОСС/Конвоят на сирийския президент Башар Асад е бил обстрелван от ракетни системи "Град", когато отивал на погребението на майка си, при което са загинали четирима души, пише израелският в."Джерусалем пост", като се позовава на източници в Сирия. Радикалната религиозна групировка "Ахрар ал Шам" е извършител на атентата, станал в понеделник в Кардаха, в провинция Латакия. Това е родното място на Асад. Изданието уточнява, че напоследък в този район има базирани руски военни части. Посочва се още, че майката на Асад - Енисе Махлуф е починала в събота на 86-годишна възраст.

Поддържаният от Рияд Висш преговорен комитет (ВПК) на сирийската опозиция ще вземе участие в мирните преговори, които трябва да бъдат възобновени в края на февруари в Женева, съобщи говорителят на ВПК Салем ал Муслада, цитиран от агенциите. „Да, ние ще отидем. Ще бъдем там, за да постигнем реален напредък, но засега не разполагаме със сериозен партньор", каза той относно непреките преговори, които специалният пратеник на генералния секретар на ООН за Сирия Стефан де Мистура се опита да проведе в Женева между правителствената делегация и представителите на опозицията в края на януари. Разговорите бяха отложени и се очаква да бъдат възобновени на 25 февруари.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че Съедините щати може да прибягнат до „план Б" и нова военна инициатива в Сирия, защото липсва напредък по договарянето на спиране на огъня в страната, съобщи в."Ашарк ал Аусат". Кери каза в интервю за изданието, че се надява Русия да разбере, че постигането на мирно решение ще гарантира политически преход, който ще бъде в неин интерес, след руската военна намеса в сирийския конфликт. Въпреки това Москва не е успяла „да оцени вредата от продължаването на войната и вярва, че ще успее да спечели" подкрепяйки режима на Асад с въздушни удари. „Това което ние правим е да изпитаме сериозността на руснаците и иранците", допълва той. „И ако те не са сериозни, то тогава трябва да има обсъждане на „план Б". Не може просто да си стоим така", каза още американският дипломат.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.