• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Асад: Идването на власт е по искане на народа, а не по решение на САЩ

Асад: Идването на власт е по искане на народа, а не по решение на САЩ

/КРОСС/ 50-годишният президент на Сирия Башар Асад даде интервю пред руските медии, в което изложи възгледите си за случващите се в страната събития, разказа за лукавството на „антитерористичната коалиция“, водена от САЩ и за основната причина за бежанския поток в Европа.

„Западът не приема партньори и суверенни държави. А в какво се състоят претенциите им към Русия? Към Сирия? Към Иран? Това са суверенни държави. Искаше им се да свалят един човек и да поставят на негово място друг, който ще действа за интересите на тези страни, а не в името на интересите на Родината си“, заяви Асад в интервю, излъчено по руските телевизии „Россия 24“ и RT.

Асад счита, че въпросът за оставката му може да реши само сирийският народ.

„Що се отнася до президента, то той идва на власт със съгласието на народа, чрез избори, и ако напуска властта, то това е по искане на народа, а не по решение на САЩ, СС на ООН, Женевската конференция или Женевското комюнике. Ако народът поиска той да остане – президентът остава, в противен случай следва той незабавно да напусне поста си. Това е моята принципна позиция по този въпрос“, каза Асад.

Той добави, че е готов да проведе преговори, ако това ще доведе до приключване на конфликта. „Главната задача на всеки политик, правителство, премиер или президент – това е работата за благото на народа и страната. Ако срещата или ръкостискането с някого ще бъде в полза за народа на Сирия, аз съм длъжен да го направя, независимо от това, дали ми харесва или не. По този начин, става дума не за мен, не за това, което аз допускам или искам. Става дума за това, каква добавена стойност ще донесе тази стъпка, която възнамерявам да предприема. Съответно, да, ние сме готови да направим всичко, което ще бъде от полза за сирийския народ“, каза още Асад.

Коментирайки бежанския поток в Европа, сирийският президент отбеляза, че хората са напуснали родината си поради страха от терористите, които Западът подкрепя.

„По отношение на проблема с бежанците искам да кажа, че позицията на Запада и провежданата информационна кампания, особено миналата седмица, подчертава, че тези хора бягат от сирийското правителство, което западните медии наричат не иначе, а „режим“. Западните страни обаче, оплакват бежанците с едното око, а с другото – гледат през мерника на автомата. Работата е там, че на практика тези хора са напуснали Сирия основно заради терористите и поради страх, че ще бъдат убити, както и заради последствията от тероризма. В условията на тероризъм и унищожаване на инфраструктурата липсва възможността да бъдат удовлетворени и най-основните потребности. В резултат на това хората бягат от тероризма и търсят възможност да изкарват прехраната си във всяка друга част на света. Затова Западът съжалява бежанците, като едновременно с това подкрепя терористите още от самото начало на кризата.

Първоначално Западът наричаше сирийските събития мирни протести, след това – прояви на умерената опозиция, а сега вече говори за съществуването на тероризъм в лицето на ИД и „Джебхат ан-Нусра“, но по вина на сирийската държава, сирийския режим и президента на Сирия. По този начин, докато продължава пропагандисткия курс, те ще трябва да приемат още повече бежанци. Въпросът не е в това, че Европа приема или не приема бежанци, а в това, че е необходимо да бъде отстранена първопричината за дадения проблем. Ако европейците се вълнуват от съдбата на бежанците, нека престанат да подкрепят терористите. Това е нашето мнение по този проблем. В това е същността на въпроса за бежанците“.

В интервюто си пред руските медии президентът на Сирия отбеляза, че срещу сирийските войски се изправят „бойци-терористи от над 80-90 страни в света, тоест врагът се ползва с многомилионна подкрепа в различни страни, които изпращат тук хора да се сражават на страната на терористите“.

„Ислямска държава“ или групировката ИД, по думите на Башар Асад, – това е „третата вълна от създадени от Запада политически организации за разпространение на отровната идеология. Те преследват политически цели. С първата вълна в началото на миналия век дойдоха „Мюсюлманско братство“, с втората – „Ал Кайда“, която воюваше срещу СССР в Афганистан. Третата вълна – това са ИД, „Джебхат ан-Нусра“ и други подобни на тях организации. Какво са ИД и другите групировки? Това е западен екстремистки проект“, каза президентът на Сирия.

Отговаряйки на въпрос на журналисти, Асад отбеляза, че между сирийската армия и коалицията, водена от САЩ, няма никакви контакти, нито координация в борбата срещу ИД.

„САЩ не могат да признаят и да приемат факта, че ние сме единствената сила, която се сражава с ИД „на земята“. От тяхна гледна точка, вероятно, сътрудничеството със сирийската армия би било признание за нашата ефективност в противопоставянето на ИД. За съжаление, такава позиция отразява късогледството и упоритостта на американската администрация“, отбеляза Асад в интервюто си пред руските медии.

„Реалността е такава, – продължава сирийският президент. – че независимо от това, че тази коалиция е започнала своята операция, ИД продължава експанзията си. На тях нищо не им се получава. Тази коалиция по никакъв начин не влияе върху ситуацията „на земята“. В същото време страни като Турция, Катар, Саудитска Арабия, както и Франция, САЩ и другите западни държави, покровителстващи терористите, не могат сами да водят борбата срещу тероризма. Не може да бъдеш срещу терористите и едновременно с това да си с тях. Ако тези страни обаче, приемат решение да променят политиката си – та нали тероризмът е като скорпион: ако го оставиш в джоба си, той със сигурност ще те ухапе – ние няма да възразим срещу сътрудничеството с тях при условие, че това бъде реална, а не илюзорна антитерористична коалиция“, подчерта сирийският лидер.

Видео: Башар Асад отговаря на въпроси на руски журналисти

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.