• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 5°C

7-годишното разследване срещу Асанж за изнасилване е прекратено

7-годишното разследване срещу Асанж за изнасилване е прекратено

/КРОСС/ Прокуратурата на Швеция обяви, че прекратява разследването срещу Джулиан Асанж по обвинения в изнасилване, съобщават Ройтерс и БиБиСи.

Властите ще поискат съдът да отмени заповедта за арест на основателя на "Уикилийкс". Разследването започна още през 2010 г. "Главният прокурор Мариане Ню днес реши да прекрати предварителното разследване относно подозренията за изнасилване, свързани с Джулиан Асанж", се казва в съобщение на прокуратурата.

45-годишният живее в еквадорското посолство в Лондон от 2012 г., за да избегне екстрадиране в Швеция. Той се страхува, че ако отиде в скандинавската страна, може да бъде екстрадиран в САЩ. В САЩ може да бъде осъден за разпространението на стотици хиляди секретни военни и дипломатически документи.

Той отрича обвиненията в изнасилване. Решението на прокуратурата идва преди заседание на съд в Стокхолм във връзка с искане на адвокатите на Асанж Швеция да отмени европейската заповед за арест.

На пресконференция Ню поясни, че е оттеглила европейска заповед за арест на Асанж, след като прокуратурата е заключила, че не може да го доведе в Швеция в близко бъдеще.

Британската полиция съобщи в същото време, че Асанж все още е издирван за нарушаване на гаранцията и ще бъде арестуван в Лондон, ако напусне посолството.

Лондонската полиция уточни, че има британска заповед за арест на основателя на "Уикилийкс", след като е нарушил гаранция през 2012 г. Полицията добави, че е "задължена да изпълни тази заповед, ако напусне посолството".

Но властите поясниха, че сега Асанж е издирван за "много по-малко престъпление". До миналата година пред посолството имаше постоянно полицейско присъствие. От "Уикилийкс" обявиха, че сега топката е в полето на Великобритания. "Обединеното кралство отказва да потвърди или да отрече дали е получило американска заповед за екстрадиране на Джулиан Асанж. Фокусът сега е към Великобритания", пише организацията.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.