• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

Изображение на Майстора открито в загадъчно платно

Изображение на Майстора открито в загадъчно платно

/КРОСС/Владимир Димитров-Майстора бе „открит" в центъра на енигматично платно, рисувано от Асен Василев в средата на миналия век. Картината многократно е участвала в изложби, но образите на нея са оставали непознати на публиката и специалистите. След 2-годишно проучване самоличността на образите е била разбулена. На 10 юли творбата ще бъде показана в столичната галерия „Васка Емануилова" с описание кой кой е.

Изложбата „Реставрация на паметта. Не/познати художници от една картина" ще демонстрира резултатите от изследователския проект на изкуствоведа Пламен Петров и реставратора Илинка Чергарова от екипа на Софийска градска галерия. До 18 септември ценителите ще могат да разгледат произведението на Асен Василиев „Обсъждане на картина".

Проучванията на Чергарова и Петров показват, че на платното са изобразени едни от най-изтъкнатите художници на Кюстендил - Владимир Димитров - Майстора, Иван Ненов, Крум Кюлявков, Кирил Цонев, Богомил Лазов, Стоян Венев, Борис Колев, Драган Лозенски, Борис Елисеев, Любен Стоименов, Иван Йорданов, Григор Попдимитров, Васил Евтимов, Никола Иванов - Шаната, Райна Евтимова, Евтим Томов, Богомир Лехчански, Асен Янчев, Владимир (Поп)Григоров, Мордохай Бенцион и самият автор на картината Асен Василиев. Авторите на проучването се натъкват на впечатляващ детайл от произведението, който разкрива връзката му с прословутата фреска на италианския художник Рафаело - „Атинската школа".

Eкипът, създал експозицията, е подбрал произведения на всеки от изобразените в картината художници, голяма част от които не са показвани от десетилетия. Освен творби, дело на немного познати автори, в залите на галерията могат да се видят платна на Майстора, Кирил Цонев и др. Включени са и графични отпечатъци и скулптура.

В експозицията са включени произведения от колекциите на Организацията на евреите в България „Шалом", Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора" - Кюстендил, и Софийска градска галерия. Последните две институции са съорганизатори в подготовката и създаването на изложбата и каталога.

Източник: Площад Славейков 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.