• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Проф. Олег Асенов: До 2030 г. републиканската пътна мрежа ще бъде обхваната от тол-системата

Проф. Олег Асенов: До 2030 г.  републиканската пътна мрежа ще бъде обхваната от тол-системата

/КРОСС/ „На първи март 2020 година трябва да тръгне тол системата". Това каза в интервю за предаването „Седмицата" по Дарик радио членът на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" проф. Олег Асенов. Той поясни, че според новата система, леките автомобили ще се таксуват на база на време, а тежките камиони, над 3, 5 тона, ще се таксуват на база изминато разстояние, автобусите ще се таксуват като пътни средства над 3, 5 т. Той направи важно уточнение: „При колите оставаме на електронна винетка, няма да има промени.

Това, което плащат до момента собствениците на леки коли ще плащат и следващата година. Собствениците на автомобили ще започнат да плащат тол-такси евентуално през 2030 година". „Някой държави членки на Европейския съюз заявяват, че ще въведат системата и по-рано, но основното е, че таксуването ще бъде на изминато разстояние", изтъкна Асенов. По думите му, някои от производителите на автомобили вече поставят в колите устройства, които измерват изминатото разстояние, така че това ще бъде едно улеснение. Проф. Асенов разказа, че в исторически план, първоначално толът е бил създаден само за транзитния трафик, но послед се е разширил и върху цялата пътна мрежа, като целта му е да се събират толкова пери, колкото са необходими, за да се поддържа пътната система. „През 2030 година голяма част от републиканската пътна мрежа ще бъде обхваната от тол-системата, каза още проф. Олег Асенов.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.