• 20 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Режат субсидиите за био ферми

Режат субсидиите за био ферми

/КРОСС/От Българска асоциация биопродукти изразяват дълбоко възмущение от внезапно издадената заповед от 18.02.2017 г. от Министъра на земеделието, с която се забранява приема на нови заявления по мярката за Биологично земеделие (мярка 11 на ПРСР), както и разширяването на вече поети ангажименти. Това се посочва в декларация на асоциацията, изпратена до медиите. Биологичното земеделие редовно се заявява като приоритет от всички властимащи, от всички партии и управленци. В същото време сме свидетели на прекратяване на подпомагането за нови биопроизводители, както и за утвърдени такива, които смятат да разширят стопанството си или които сега завършват петгодишните си ангажименти по мярка 214 от предходния програмен период и следва да преминат към мярка 11 на новата ПРСР, посочват от асоциацията.

Към заповедта няма приложени мотиви. До момента не сме видели никакъв официален документ от страна на МЗХ, който да дава индикации, че има проблем, още по-малко - анализиране на проблема и предприемане на някакви действия, пише в декларацията.

Това е недопустимо и поставя пред свършен факт стотици биоземеделци, които са направили своите разчети, вложили са средства за сертификация, подготовка на земи, закупуване на семена и разсад, калкулирайки бъдещото получаване на субсидии, пишат от асоциацията. Много от тези хора са взели и кредити. Тази ситуация поставя в неравностойно положение и тези биофермери, които точно тази година приключват ангажиментите си по мярка 214 и няма да могат да получават вече субсидии по новата програма /за разлика от колегите си, които са приключили през 2015 или 2016 година/.

Предвид все по-сериозното търсене на здравословни и чисти продукти в развитите страни, биоземеделието предполага и сериозен потенциал за растеж, увеличаване на износа и получаване на по-висока добавена стойност. Този сектор не случайно е приоритетен във всички европейски страни, които си поставят все по-високи цели за неговото развитие.

В същото време България си позволява да спре субсидирането на биоземелието едва на третата година от новия 7-годишен програмен период, посочват от асоциацията. В противовес на всички европейски практики се зачерква един устойчив отрасъл и източник на здравословна храна за децата на България, пише в декларацията.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Няма такава държава!!!

06.03.2017 19:57:18

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.