• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Войната за енергийните пазари включва и убийства

Войната за енергийните пазари включва и убийства

/КРОСС/ На 11 ноември 1994 г. в 17:23 местно време на входа на моста „Златния рог“ показно са разстреляни четирима души в колата им.

Пред погледа на цялата колона от чакащи коли и охраняващи моста командоси, турчинът Джабар Атак разстрелва Никола Петев, началник на Централното диспечерско управление на НЕК (по това време цялата българска енергетика е в състава на току-що създадената НЕК и началникът на ЦДУ е една от ключовите длъжности в оперативното управление на държавата), Георги Халачев, бивш зам. председател на Комитета по енергетика, Нико Керенски, собственик на фирма „Фльорир“ и Петко Кацаров, шофьор.

Джабар Атак хладнокръвно изстрелва всичките 15 куршума от своята Берета и спокойно изчаква да бъде арестуван от стоящите безучастно на десетина метра командоси.

Охраната на моста не предприема никакви действия, за да помогне на разстреляните българи, които са агонизирали повече от 40 минути.

Една от версиите на турското следствие е, че фирма “Фльорир” дължа пари на турския търговец Атак за доставки на въглища.

Това не просто не бе доказано при следствието но бе категорично опровергано от паралелното българско следствие.

Българското следствие не е допуснато до разследването от турската страна.

НЕК оповестява официално, че Никола Петев като началник на Централното диспечерско управление е бил командирован в Анкара, за да осъществи официални рутинни преговори за обмен на електроенергия. Една от най-вероятните версии е за провалени преговори за транзит на електроенергия през България за Турция, който ако е бил осъществен е щял да ощети страната ни със стотици милиони долари.

Заради този случай който твърде много прилича на показно убийство, за да се приеме версията, че е някаква грешка, България бе приета като член на UCTE с 10 годишно закъснение, чак през 2004 г.

Почти година след убийството, през септември 1995 г., убиецът Джабар Атак бе намерен обесен в килията на затвора в град Коджаели.

Търговецът на въглища, който твърдеше, че българите му дължали пари, вероятно е бил убит по поръчка на турската мафия, коментираха тогава повечето турски вестници.

Според турските медии връзките на Джабар Атак с турската мафия били повече от безспорни, след като с неговата защита пред съда се е заел адвокатът Ихсан Джошкун, който води делата на повечето големи мафиоти в Турция. 

И днес в НЕК и ЦДУ виси некролог, който за 25 поредна година напомня за нелепата смърт на главния диспечер.

И досега не знаем истинската причината, поради която бе отнет животът ти, пишат близките на Никола Петев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Че кое убийство в бг е разкрито?

12.11.2019 09:08:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.