• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Българска институция изглежда все пак е станала жертва на хакерската атака

Българска институция изглежда все пак е станала жертва на хакерската атака

/КРОСС/ Българска институция е станала жертва на международната хакерска атака, съобщава БНР. За случая вече са уведомени службите, работещи срещу престъпленията в интернет в МВР.

За момента от МВР не потвърждават официално новината, нито се съобщава коя е ударената от хакерите институция. Пред "Хоризонт" източници от вътрешното министерство обясниха, че до момента у нас засегната от хакерската атака е именно родна институция.

По случая вече работят и в ГДБОП и в ДАНС, където има отдели за борба с интернет измамите и хакерските атаки. 

Още в събота се появиха информации, че български институции също са били засегнати, но след това главният секретар на МВР Младен Маринов отрече да са постъпвали подобни информации. Сега от ГДБОП отново отричат да работят върху подобен случай.

В неделя от Главната дирекция за борба с организираната престъпност отправиха съвети към гражданите у нас и институциите какво да правят за да не станат жертва на хакерските атаки. Очаква се мащабната хакерска атака от петък да се разрази с нова сила днес, предупреди по-рано директорът на Европол Роб Уейнрайт.

Според Европол кибератаката от петък е засегнала най-малко 100 000 организации в 150 страни.

„Изправени сме пред нарастваща заплаха. Броят на засегнатите нараства и съм притеснен от това какво ще се случи, когато хората отидат на работа и включат компютрите си в понеделник сутринта", коментира Уейнрайт.

На същото мнение е и бившият шеф на Американското национално разузнаване Джеймс Клапър. Според него, става дума за много сериозен проблем. Експерти смятат, че трябва да се очакват нови версии на вируса, а размерът и икономическата стойност на вредите от петъчната атака са неясни.

Президентът на "Майкрософт" Брад Смит изглежда мълчаливо призна извода, до който вече достигнаха много изследователи - че за атаката е използван инструмент, създаден от американската Агенция за национална сигурност, изтекъл в интернет през април.

По-рано главният секретар на МВР Младен Маринов посъветва - при поява на подобни атаки да се подават сигнали.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.