• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Атанас Атанасов: Съвсем скоро ще станат ясни контурите на един антикорупционен политически блок

Атанас Атанасов: Съвсем скоро ще станат ясни контурите на един антикорупционен политически блок

/КРОСС/Антикорупционен блок е на път да смени разпадащия се Реформаторски. Това стана ясно от думите на депутата от зам.-председател на ДСБ Атанас Атанасов. Той уточни, че „ние работим и съвсем скоро ще станат ясни контурите на наистина един антикорупционен политически блок". Целта му е да влезе в новия парламент и да започне борба срещу „голямата корупция в България".

Пред БНР Атанас Атанасов отбеляза, че новият проект ще търси сътрудничество с новата партия на бившия правосъден министър Христо Иванов, както и подкрепа в дясно. „Ние разбира се, че ще търсим концентрация на политическа сила, която да може да поиска управлението на страната. Това, което се заявява в програмните документи на партията на Христо Иванов доста съвпада и с нашите виждания. Отделно от това ние имаме общ политически път от момента, от който Христо Иванов подаде оставка. Ние напуснахме управлението поради една и съща причина - отказът да се проведе съдебна реформа от Борисов и сие", припомни депутатът.

Според него, антикорупционния блок щял да бъде нова политическа сила. „Има определени обстоятелства, които са различни. Например те не се позиционират нито вляво, нито вдясно, а ние сме дясна политическа сила и така нататък, но различията са много по-малко от това, което ни обединява и ще търсим общо явяване и не само с партията на Христо Иванов, а с всички колеги, които представляваха Гражданския съвет". От думите му стана ясно, че в новата коалиция няма да бъдат поканени „Движение България на гражданите" на Меглена Кунева, СДС и БНЗС на Николай Ненчев.

Според Атанас Атанасов търпимостта на обществото към корупцията е сведено до минимум, а кабинетът Борисов се е провалил в полето на борбата срещу това явление. „Ножът е опрял до кокала и хората го показаха, в включително и на последните президентски избори, когато не гласуваха толкова за Радев, колкото гласуваха против Борисов и провежданата от него политика. Защото най-голямата опасност за държавата по времето на Борисов, и тя продължава да бъда тази опасност, бих казал за българската национална сигурност - това е неразследваната и ненаказаната корупция.", каза той.

„Системата за сигурност - тези сензори, които би следвало да маркират корупционните схеми, да ги разследват, да събират доказателствата, бяха приведени в режим на приспиване, за да не се пречи на разпределянето на порциите. Това хората го виждат с очите си", допълни зам.-щефът на ДСБ.

По отношение на шансовете на новия политически проект да намери място в следващия парламент Атанасов отбеляза, че няма да прави прогнози, но каза: „Ние ще бъдем представени в парламента, въпросът е с кого и с колко депутати ще бъдем представени, за да може да ревизираме безобразията, които тези две години се разиграваха в България. Ще се борим за обществено доверие, което да даде възможност тези сериозни промени, които настъпиха и в света, и в българския обществено-политически живот, да намерят своето измерение в парламента".

Атанас Атанасов коментира и тезата на ГЕРБ, които смятат, че новият президент Румен Радев може да удължи живота на сегашния парламент, за да бъдат разгледани предложенията от референдума. Зам.-председателят на ДСБ смята, че такова предложение на ГЕРБ би било подвеждащо за избирателите и го определи като "измамен ход". Да, това не го правят за пръв път. Те сега искат да се харесат на народа и да казват: "Ето, ние сме готови да обсъждаме ново изборно законодателство" с очакването то да не бъде подкрепено и другите да са маскари, а те да са добрите", допълни той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Това реформаторското беше не блок, а барака. И новото ще бъде същото.

08.01.2017 17:11:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.