• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Миролюба Бенатова: Държавата залага бомби, които гръмват, когато политиците имат интерес

Миролюба Бенатова: Държавата залага бомби, които гръмват, когато политиците имат интерес

/КРОСС/Циганите-просяци - новият елит, който диктува правилата представи в ефира на Нова телевизия Миролюба Бенатова. В поредица за организираната просия в Швеция тя представи просещи в Швеция роми, които в България бяха разпознати като никак не бедни хора. Някои от тях разследвани за лихварство.

За нея село Дреновец, откъдето са ромите, е представителна извадка на тип взаимоотношения, на тип организирана престъпност и на „цъкащия часовник".

В репортажа й кметът заявява: „Няма нищо лошо, че валутата от там я носят тук, в Дреновец".

Кметът се гордее, че селото е живнало.

Не е ли нормално да имат къщи. Радвам се, че тези хора работят, казва той.

На въпрос „Това работа ли е?" той отговаря: Е, не е ли работа?! За мен просията е работа.

Аз се радвам, че те изнасят парите на ония хора и ги внасят в България, добавя той. На този етап, по думите му, друго решение няма.

Случаят коментираха тази сутрин в студиото на Нова генерал Атанас Атанасов, депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов и журналистката Миролюба Бенатова.

Миролюба Бенатова каза, че не разбира защо ГЕРБ и ДПС са отказали участие в разговора и бягат от темата за просията и упражняването на власт.

Това богатство не може да е резултат само от просията, смята Атанас Атанасов. Това се нарича свободия. Това е укоримо. Някой трябва да наложи властта, каза той.

Шефът на вътрешната комисия в парламента препоръча главният прокурор Сотир Цацаров да изгледа репортажа на Миролюба Бенатова, защото е важно.

Проблемът не е законът. Проблемът е липсата на воля на тези, които трябва да изпълняват закона, каза той. Според него комплексните усилия от местна и централна власт и правосъдие отсъстват.

Най-опасно е това да доведе до отпор от другата страна, както се случи в Гърмен, посочи Атанасов. И тогава никаква власт не може да ги спре, заяви той.

Проблемът е в нееднаквото приложение на закона. Не може когато един нормален български гражданин прекрачи закона, за бъде преследван, а другите, не само да не бъдат преследвани, а да бъдат толерирани. Неслучайно темата за закона стана основна. И тук трябва да бъде приложен натиск за изпълнение на закона, заяви Атанасов.

Питайте ДПС защо са противници на съдебната реформа, на промяна в Конституцията? Защото са създали статукво за политическа експлоатация на тези малцинства и от това нещо правят пари - допълни Атанасов.

Средствата за упражняване на закона трябва да се променят, смята и Искрен Веселинов от Патриотичния фронт.

У нас има две различни общества, които се движат по различни закони и едното от тях е култивирано от българската политическа класа в продължение на 25 години като общност, която не следва да зачита закона, може да прави каквото си иска, а държавата е длъжна да осигурява нейното съществуване, коментира депутатът.

Според него, в момента сме в ситуация, в която много скоро проблемът ще е изтърван.

Според Миролюба Бенатова село Дреновец е умалено пример на това какви бомби залага държавата, които гръмват, когато политиците имат интерес.

Според нея, в момента нито една политическа сила няма интерес във видинската община Руженци и затова никой не отива да защити хората от ромското самоуправление.

Никой нищо не контролира, докато не стане нещо много голямо, каза тя и попита: А защо трябва да стане нещо много голямо? Защо трябва да се избием?

Имаме служби, които, за съжаление, имитират работа, каза генерал Атанасов.  

Не е виновен този, който яде баницата. Виновен е този, който му я дава, каза депутатът и призова да се тръгне по веригата.

В коментар на случилото се преди дни в Гърмен и протестите, които последваха там, генерал Атанасов отново заяви, че проблемът там е свързан с предстоящите избори. Има обективни предпоставки за взрив и някой ги използва, смята Атанасов. Но като системен проблем на държавата може да се стигне до момент, в който няма да може да се овладее проблемът, каза депутатът. 

Снимка: Фейсбук

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.