• 16 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8056
  •  GBP / BGN 2.2785
  •  CHF / BGN 1.9957
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

ГЕРБ подкрепя предложенията за реформи в здравеопазването

ГЕРБ подкрепя предложенията за реформи в здравеопазването

/КРОСС/Мнозинството ще подкрепи със законодателни промени предложенията на здравния министър д-р Петър Москов за реформи в сектора, обяви в ефира на БНР депутатът от ГЕРБ и бивш здравен министър Десислава Атанасова.

Десислава Атанасова коментира и работата по Правилника за дейността на Народното събрание. Тя уточни, че голяма част от текстовете в него са консенсусни.

Според една от промените вече няма да се налага наличието на кворум за провеждането на парламентарния контрол. За опасността в залата да останат само министъра и задаващият въпроса към него депутат, Десислава Атанасова коментира: Не става въпрос за това да освободим народните представители да посещават петъчния ден, в който традиционно се провежда парламентарен контрол. Още през 2007-ма има една поправка на Конституцията и тя е с вносители от настоящата опозиция - БСП и ДПС. Тя касае времето, по което се правят разискванията по различни проекти. Тази поправка не важи за времето, когато се приемат актове, решения или се гласуват законопроекти на Народното събрание. Факт е, че в петъчния ден на контрол, в пленарна зала има по-малко народни представители. Затова считаме, че не е редно да се смята кворума в този момент. Това е отговорност на всеки един от нас.

Депутатът от ГЕРБ каза, че вече е гласуват и текстът за създаването на парламентарна телевизия. Атанасова уточни, че това ще е необходим сериозен финансов ресурс.

Опитваме се да създаваме повече възможности за публичност на работата на Народното събрание. Част от текстовете, които сме предложили, са именно в тази посока. Те са по отношение на това, например да се създаде публичен регистър за дисциплинарните мерки по отношение на народни представители. Така всеки гражданин ще може да види дали представляващия неговия избирателен район е дисциплиниран в пленарна зала, включително и да наблюдава дали присъства на петъчния парламентарен контрол, обясни Десислава Атанасова.

Тя каза още, че в Правилника на Народното събрание ще има и текст, според който всеки законопроект трябва да има финансова обосновка и съответствие с въздействието с гражданите, както и съответствие с европейското право. За това настояха и от неправителствения сектор.

Атанасова отхвърли обвиненията, че ГЕРБ ще доминира в бъдещите парламентарни комисии. Не считам, че това, че мнозинството излъчва част от председателите на комисиите е овладяване на важните комисии. Те се формират от всички народни представители от всички групи, каза тя. 

Атанасова не отговори категорично дали ще оглави здравната комисия в Народното събрание.

Относно критиките към ГЕРБ, че за да опазят подкрепата на Патриотичния фронт, ще им бъде дадено ръководството на подкомисия за наблюдение дейността на ДКЕВР, Десислава Атанасова заяви: Тази комисия ще е за наблюдение на дейността на ДКЕВР, никой не говори за контрол. Един независим орган не може да бъде контролиран от която и да било политическа власт.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Красимир

25 години реформи. 25 години експерименти. 25 години простотии. Нашите политици от всичко разбират, само не и за това за което са учили. Пример: вижте новите министри на правителството.

21.11.2014 11:22:23

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.