• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Фалстарт на делото за атентата на летището в Бургас

Фалстарт на делото за атентата на летището в Бургас

/КРОСС/ Първото след промените в България дело за тероризъм не можа да започне. Заради нередовно призовани свидетели Специализираният наказателен съд (СНС) не даде ход на процеса за атентата на летище Бургас, извършен през юли 2012 година, когато загинаха шест души - петима израелски туристи и българинът Мустафа Кьосев.

Днес в съдебната зала присъства единствено бащата на Мустафа, който изрази надежда, че извършителите на атентата ще бъдат задържани.

По делото задочно подсъдими са Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Двамата са обвинени, че са били съучастници и помагачи на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни, който загина в атентата. Тримата обвинени и в това, че са действали с цел да създадат смут и страх в населението на България и Израел, като така са застрашили националната ни сигурност. Двамата продължават да се издирват с червена бюлетина от "Интерпол". В Спецсъда се представляват от служебни защитници.

Незначителна част от пострадалите и наследниците на загинали преди четири години се оказаха уведомени за делото, а това означава, че не знаят за правата си да се конституират като частни обвинители и граждански ищци. Усилията да бъдат намерени ще продължат до 10-и ноември, когато е следващото съдебно заседание, включително и с помощта на израелски адвокат, който иска да участва в процеса, информира БНР. 

От прокуратурата отказаха да прогнозират колко време ще продължи мегаделото за тероризъм. Не коментираха и стабилността на доказателствата, но това направи адвокат Владислав Янев (защитник на акушерката Емилия Ковачева), който в този процес ще защитава правата на част от пострадалите в атентата.

Разследването е направено изключително компетентно. Участвали са множество специалисти, много експертизи има, съдебни поръчки. Това е едно изключително тежко, трудно разследване, но то е направено оптимално. Взели са участие множество специалисти и в чужбина също са ни съдействали за изясняване и установяване на истината, каза той. 

Бургаският адвокат Калина Тодорова ще защитава задочно обвинения Мелиад Фарах. Тя обясни, че все още няма еднозначна позиция за това дали той е виновен за смъртта на 6 души и травмите на още 38:

Още нямам точно убеждение, тъй като материалът, който изчетохме, е доста голям, но в съдебното следствие се разкриват много допълнителни неща, които ще изяснят становището ми. Аз още не съм убедена точно какво ще кажа в негова защита, но имам още неща, които трябва да изясня във връзка с воденото тук съдебно следствие. Там ще ми бъдат изяснени лично на мене, за да знам в негова защита какво да кажа, коментира Тодорова. 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.