• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

В САЩ осъдиха висш турски банкер, защото помагал на Иран

В САЩ осъдиха висш турски банкер, защото помагал на Иран

/КРОСС/ Мехмет Хакан Атила, бивш заместник-директор на турската държавна банка „Халкбанк", е признат от американски съд за виновен по обвинения, че е помогнал на Иран да заобикаля американските санкции, съобщава БНР. Процесът срещу него се води в Ню Йорк. Хакан Атила бе признат за виновен по пет обвинения, в това число и заговор. Той бе оневинен по обвинението за пране на пари.

По време на заседанията свидетели описваха случаи на корупция по висшите етажи на властта в Турция. Турският президент Реджеп Ердоган вече определи процеса като американски заговор за шантаж и опетняване на страната му.

Американските прокурори обвиниха Хакан Атила, че е действал заедно с турско-иранския търговец на злато Реза Зараб и други лица, за да помогне на Техеран да заобикаля санкциите чрез незаконни транзакции със злато и храни.

Случаят обтегна допълнително отношенията между Турция и САЩ. Атила пледира невинен, като „Халкбанк" отрече всякакво участие в незаконни трансакции. Зараб се призна за виновен и се съгласи да сътрудничи на американските прокурори, като се превърна в свидетел по делото.

Междувременно стана ясно, че САЩ обмислят нови санкции срещу представители на иранския режим и неговите поддръжници, които според Вашингтон са замесени в репресиите срещу протестното движение, започнало преди седмица. За това съобщи „Франс прес" като цитира неназован представител на американската администрация.

Разглеждаме всички възможности, каза той и допълни, че тези разглеждани възможности са относно организации и физически лица, които могат да бъдат обект на такива наказателни мерки, наложени за нарушение на човешките права, за действия на цензура или възпрепятстване на свободата на събиране.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.