• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Многоброен протест в Атина (Обновена)

Многоброен протест в Атина (Обновена)

/КРОСС/ Сблъсъци пред гръцкия парламент имаше днес по време на протеста срещу Договора от Преспа, съобщава гръцката телевизия SKAI TV, цитирана от БГНЕС. 

Група маскирани лица, вероятно членове на крайнодесни групи се опитаха да пробият полицейския кордон пред Паметника на незнайния войн на площад „Синтагма“ в Атина. Младежите, някои от които с противогази, хвърляха боя, камъни и пиратки по органите на реда, които отвърнаха с гранати със сълзотворен газ, за да ги разпръснат.

Стотици хиляди гърци, развяващи националния флаг, изпълниха площада и околните улици в сърцето на гръцката столица в знак на протест срещу ратификацията на подписания през миналата година Договор от Преспа, с който беше сложен край на продължилия 27 години спор между Атина и Скопие за името на Македония.

Демонстрацията под надслов „Македония е Гърция“ започна мирно. Хората скандират обидни лозунги срещу премиера Алексис Ципрас, който се очаква на вота следващата седмица да събере необходимите му 151 гласа за окончателното одобрение на споразумението. На плакати, развявани от протестиращите, се четеше „Македония е гръцка“, „Референдум сега“ и се чуваха скандирания „Този договор е предателство“.

Според организаторите на протеста на площада пред сградата на гръцкия парламент са се събрали повече от прогнозираните 600 000 души, и заявиха, че броят на демонстрантите вероятно е около 1 милион.
 
За охраната и сигурността на протеста властите в гръцката столица изпратиха допълнителни полицейски подразделения. Улиците в централната част на Атина бяха затворени още преди обяд за движение на автомобили. Поставени са и полицейски контролни пунктове на някои места за проверка на демонстрантите.

Местните власти предупредиха, че се очакват сериозни нарушения в обществения транспорт заради протестите.


ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.