• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Няма нов проект за вариант за участъка на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле

Няма нов проект за вариант за участъка на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле

/КРОСС/ Не се подготвя нов вариант на проект за този участък и това не е заявявано нито от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, нито от Агенцията "Пътна инфраструктура", заяви министър Петя Аврамова в отговор на парламентарен въпрос за изграждането на автомагистрала "Струма" в участъка през Кресненското дефиле.

Аврамова припомни, че в средата на януари тази година българската страна е информирала Европейската комисия за решението си да оттегли формуляра за кандидатстване за финансиране на Лот 3.2 "Крупник-Кресна" от Кохезионния фонд на ЕС, подаден за одобрение през август миналата година.

Оттеглянето на апликационната форма не е нито оттегляне от проекта, нито се отказваме от европейско финансиране. То е свързано с изпълнение на препоръките на ЕК за намаляване на въздействието на увеличаващия се трафик върху околната среда, поясни Аврамова.

Продължава работата по участъка "Крупник-Кресна", като целта е да се отговори на приоритетите на новата ЕК и приетия наскоро от нея Европейски зелен пакт. ЕК приветства поетия от България ангажимент до края на 2020 г. да осъществи поредица от смекчаващи мерки, с които да намали въздействието върху обекти от Натура 2000 по съществуващия път Е-79, посочи министър Аврамова.

Продължава работата по избрания източен вариант на трасе Г10.5, за който има влязло в сила решение по ОВОС. Аврамова посочи, че този вариант е най-балансираното решение по отношение на околната среда, сигурността на жителите, както и от икономическа гледна точка.

Срокът, в който се смята, че ще бъде реализиран участъкът през Кресненското дефиле, е до средата на 2027 г., когато трябва да е готово новото платно в посока София и да е рехабилитирано съществуващото трасе в посока Кулата. Безопасността на хората за нас е най-важният приоритет, заяви Аврамова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Къде сте, фалшиви еколози?

28.02.2020 14:33:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.