• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Спират еврофондове за върнати бежанци

Спират еврофондове за върнати бежанци

Страните от ЕС, които не искат да приемат справедлив дял от безпрецедентната вълна бежанци, да не получават еврофондове, призова австрийският вътрешен министър Йохана Микъл-Лайтнер, чиято страна от вчера започна засилени проверки на превозните средства по източниците си граници, което доведе до километрични задръствания. Само преди няколко дни в Австрия бе открит камион, влязъл от Унгария, със 71 тела на бежанци. По случая бяха арестувани четирима български граждани и един афганистанец.

Пред телевизия ZDF министър Микъл-Лайтнер заяви, че държавите от Евросъюза трябва да работят заедно за справяне с наплива от имигранти. Натискът върху правителствата трябва да бъде по-голям, каза министърката и изтъкна като възможност намаляването или пълното спиране на финансовите помощи, отпускани от Брюксел. „В европейската общност не можем просто да запазваме за себе си най-хубавото, а трябва да поемаме и отговорност", каза Микъл-Лайтнер.

Във вчерашния си брой германският вестник Bild, който предприе кампания в защита на търсещите убежище, критикува Франция, Великобритания, Италия, Литва и Словения, че не приемат толкова бежанци, колкото биха могли. Германия, която очаква да приеме 800 хиляди кандидати за убежище през 2015 г. - четири пъти по-голям брой в сравнение с 2014 г. - настоява за по-равномерно разпределение на бежанците между страните членки, които обаче не са единодушни по този въпрос. Унгария, Словакия и Словения са против доброволните квоти за разпределение на бежанците.

Вчера Австрия засили контрола по източните си граници с Унгария, Словакия, Словения и Чехия, въвеждайки проверки на всеки камион и кола, което предизвика 50 км задръствания. „Ще правим проверки за неопределен период от време на всеки гранично-пропускателен пункт в източния регион. Ще бъдат проверявани всички автомобили, които биха могли да имат места за укриване на хора", каза Микъл-Лайтнер. Заедно с Конрад Кьоглер, директор на отдела за обществена сигурност в министерството на вътрешните работи на Австрия, тя подчерта, че проверките не са нарушение на Шенгенските споразумения за свободно движение. От началото на проверките са били заловени общо петима трафиканти и над 200 мигранти.

Унгария вчера позволи на 2 хиляди мигранти да отпътуват с влакове към Австрия и Германия. Бежанците, които прекараха дни наред из гарите на унгарската столица, се качиха на влакове за Виена, Берлин и Мюнхен. Унгарската държавна телевизия Ml поясни, че мигрантите, които имат валидни документи и билети за влака, ще мога да отпътуват за Австрия и Германия. По-късно обаче стана ясно, че влак с между 300 и 400 мигранти, потеглил от Будапеща за Виена, е бил спрян на унгаро-австрийската граница. Австрийските власти проверяват дали стотиците мигранти във влака са кандидатствали за убежище в Унгария. Ако това е така, властите няма да им позволят да продължат пътуването си, предаде Reuters, като се позова на говорител на австрийската полиция.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.