• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

След извънредна среща в МС: Шофьорът - с 2 акта и 7 фиша, автобусът - без технически преглед

 След извънредна среща в МС: Шофьорът - с 2 акта и 7 фиша, автобусът - без технически преглед
Състоянието на пътната настилка или вина на шофьора - са главните версии за катастрофата

/КРОСС/ В Министерски съвет се проведе извънредна среща на институциите във връзка с жестоката катастрофа край Своге, при която загинаха 16 души, а над 20 бяха ранени. На нея, под ръководството на премиера Бойко Борисов, бяха обсъдени действията на държавата във връзка с инцидента, както и по-сериозни мерки срещу войната по пътищата.
Снощи, след като посети ранените при инцидента, настанени в "Пирогов", президентът Румен Радев призова правителството да предприеме дълбоки и адекватни мерки, за да се намалят жертвите.

На извънредната среща присъстваха министърът на транспорта Ивайло Московски, регионалният министър Николай Нанков и здравният министър Кирил Ананиев, главният прокурор Сотир Цацаров, директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов, изпълнителният директор на "Автомобилна администрация" Бойко Рановски и други.

След приключване на заседанието започна брифинг за медиите, на който бяха изнесени смущаващи факти. Водачът на автобуса има 2 акта и 7 фиша за превишена скорост, за това, че не е носил книжка, както и за шофиране без колан. Не е хващан да шофира след употреба на алкохол. Иначе книжката на водача е още от 1977 година и той има дълъг опит.

По данни от тахографската шайба, експерти са установили, че към момента на катастрофата автобусът се е движел със скорост 53 км в час, при действащо ограничение, обозначено със знак - за не по-повече от 40 км в час. В момента шофьорът е в болница, уточни Цацаров. Прокурори ще преценят какви обвинения ще му бъдат повдигнати, засега няма данни той да е отклонил по някакъв начин вниманието си непосредствено преди катастрофата.

Транспортният министър съобщи, че на 5 август техническият преглед на автобуса е изтекъл. Според действащото законодателство автобуси над 10 години минават на преглед на всеки шест месеца. Тоест след датата 5 август, автобусът вече е бил в нарушение, поясни Московски.

Рейсът е марка "Ман", 37-местен, въведен е в експлоатация през август 2001 година. Главният прокурор подчерта, че превозвачът, който има общо 6 автобуса, не е уведомил "Автомобилна администрация" за курса на случаен превоз, според регламента, каза още главният прокурор.

Той уточни, че шефът на полицията в Своге е подавал няколко сигнала, че в този участък стават много катастрофи и че той трябва да се обезопаси, тъй като заради лошото сцепление по асфалта водачите губят управление на автомобилите.

На този етап е много трудно да се направи обосновано предположение каква е причината за катастрофата, но се работи по три основни версии - действията на фирмата-превозвач, която през април е била проверена и тогава не са констатирани проблеми, вина на шофьора и състоянието на пътната настилка, уточни главният прокурор. Той подчерта, че например може да се окаже, че макар автобусът да не е минал технически преглед, е бил изправен.

Ще се търсят данни за подвеждане на отговорност и на други лица, не само на шофьора, заключи Цацаров.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

И кво като е без преглед?!? Все едно това ще предотврати трагедията. Не знаете ли в Бг как се извършват прегледи - смех!!! Жалко за загиналите и ранените. Това е най-срещаният начин властта да си измие ръцете и да избяга от отговорност!

26.08.2018 22:05:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.