• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 28°C

МВР представи резултатите от мерките за сигурност по пътищата у нас

МВР представи резултатите от мерките за сигурност по пътищата у нас

/КРОСС/ В връзка с разпоредени мерки за осигуряване на безопасността на гражданите и засилване на контролната дейност за нарушения на Закона за движението по пътищата, ГД „Охранителна полиция" предприе активна контролна дейност при спазване на принципа за "нулевата толерантност" към всички нарушители на закона, съобщават от пресцентъра на МВР.

Контролът е съсредоточен предимно по автомагистрали, главни пътища І-ви и ІІ-ри клас, след анализ на пътно-транспортната обстановка. Част от полицейските екипи са били пренасочени към малките населени места Само за периода от 30 юли до 7 август са санкционирани 13 286 души. Най-много са нарушенията за управление на МПС с превишена скорост - 2 204. Други 1519 са санкционирани за неизползване на обезопасителни колани и каски.

Установени са 445 водачи, седнали зад волана под въздействието на алкохол и трима - след употреба на наркотици. 618 са установените неправоспособни шофьори. Без валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите" са шофирали 72 души.

За неправилно поведение на пешеходците по пътното платно - пресичане на неопределените за това места или неспазване на светлинните сигнали на светофарните уредби, са санкционирани общо 502 души, а 491 са шофьорите, неспазили предимството на пешеходец.
За други нарушения, сред които: използване на телефон, техническа неизправност, неправилно спиране и паркиране, червен сигнал и други, са били глобени 7432-ма.

С цел създаване на "защитно поведение" на участниците в движението дирекция „Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение" при ГДОП извежда следните практически препоръки:

Шофиране със съобразена скорост

На пътя не е възможно да се предвидят всички опасности, които могат да възникнат внезапно. В населени места и извън тях шофирайте с около 10-15 км/ч. по-ниска скорост от обичайната. Така ще имате повече време за спиране или маневра при критична ситуация.

При шофиране не се увличайте по примера на рискови водачи, които ви изпреварват и се движат с превишена скорост. Следвайте своите съображения за сигурност и собствения стил на управление.

Винаги потегляйте по-рано от обичайното, за да не бързате притеснени от времето, тъй като евентуалното забавяне ще ви притесни и ще доведе до рисково шофиране с превишена скорост.

Помнете, че най-безопасно е да се движите със скоростта на колоната - нито много по-бързо, нито значително по-бавно. И в двата случая сте в обстановка на повишена конфликтност.

Не се поддавайте, когато ваши спътници в купето ви подтикват да увеличите скоростта, защото бързат за важна среща.

Когато шофирате по тъмно при превключване на светлините от дълги на къси, непременно намалявайте скоростта дотолкова, че тя да ви осигурява възможност за спиране в рамките на осветения участък пред вашия автомобил. Така ще реагирате успешно, ако забележите съвсем наблизо пресичащ пешеходец. Ако имате насрещни заслепяващи светлини, непременно намалете още скоростта.

В населено място, при преминаване покрай паркирани автомобили в оживен район с интензивно движение на пешеходци и деца, покрай паркове и градинки, покрай спирки на обществения транспорт, при забелязване на мотоциклетисти, мотопедисти, велосипедисти и др., намалявайте скоростта до съвсем ниски граници, за да успеете да реагирате и предотвратите злополука при внезапно действие от тяхна страна.

Задължително намалявайте скоростта и тогава, когато забележите дете край пътя /улицата/. То може внезапно да изтича на пътното платно.

Винаги съобразявайте скоростта с: интензивността на движението; състоянието на гумите и другите агрегати на автомобила, неговите спирачни възможности, състоянието на платното, видимостта; прогнозирайте непрекъснато възможната внезапна поява на платното и извършване на неправилни маневри от други участници в движението.

При по-висока скорост, осигурявайте пропорционално по-голяма дистанция от автомобила пред вас. Малката дистанция ви приближава до удар при рязко спиране, а освен това ви напряга и увеличава агресивността.
Следете непрекъснато и внимателно състоянието на пътната настилка. При наличие на признаци, че пътят става хлъзгав или следва участък с опасни неравности, намалете плавно скоростта.

Когато возите деца, намалявайте значително средната скорост и увеличавайте дистанцията и вниманието си. Опасно и недопустимо е да се вози дете в скута на възрастен на предната седалка. При рязко спиране или сблъсък то ще понесе най-тежък удар в арматурното табло или предното стъкло.

Правилно изпреварване и навлизане в лентата за насрещно движение

Винаги поддържайте такава дистанция от автомобила пред вашия, която дава възможност на автомобил, който ви изпреварва, спокойно да заеме място пред вас в дясната лента.

Не забравяйте, че непрекъснатото изпреварване при колона не ви придвижва съществено напред в нея, а само увеличава риска от злополука с насрещен автомобил.

Предприемайте изпреварване само при пълна сигурност, че може да завършите маневрата без да се създаде опасност за сблъсък с насрещен автомобил. Недопустимо е да започнете такава маневра в участък със завои и ограничена видимост. В такъв участък се движете стриктно в своята лента за движение, без да "сечете" завоите и навлизате в насрещното движение.

При изпреварване не завивайте рязко и в непосредствена близост пред изпреварвания автомобил - така лесно може да загубите контрол: да се преобърнете или да навлезете отново в лентата за насрещно движение пред приближаващ в обратната посока автомобил.

Когато се движите по един и същ маршрут с ваши близки и приятели, не се стремете автомобилите ви да са на всяка цена е "в пакет", без да се разделяте на по-голямо разстояние. Това ще ви накара да изпреварите рисковано и опасно.

Съобразявайте се с възможностите на автомобила. Ако той е с по-малка мощност и му е необходимо по-дълго разстояние за изпреварване, започнете маневрата, само когато имате достатъчна видимост напред, без насрещно движение.

При изпреварване на автомагистрала бъдете възможно най-кратко време в крайната лява лента. По нея се движат мощни автомобили, които могат да ви застигнат за броени секунди.

Преумора, алкохол и неправоспособност

Не потегляйте на път, ако сте преуморени, и ако сте спали малко напоследък.

Когато почувствате, че ви се приспива зад волана, не се стремете със силата на волята да държите клепачите си отворени и да продължавате шофирането. Спрете незабавно на удобно, безопасно място край пътя и подремнете, макар 15-20 минути. След това ще бъдете достатъчно бодър.
При преумора в резултат на лятната жега, спирайте по-често за почивка на безопасно, сенчесто място край пътя. На всеки 100 изминати километра е препоръчително да се почива поне 10 минути.

Не потегляйте на път непосредствено след обилно ядене - ще ви споходи опасна сънливост.

Дългия маршрут до Черноморието и обратно е по-добре да изминете, след като сте се наспали добре и потеглите в ранните сутрешни часове. Така ще бъдете възможно най-бодър, избягвайки дневните горещини и интензивното движение.

Малките дози алкохол съвсем не са безопасни. Макар да ги смятате за безобидни, доказано е, че и концентрациите на алкохол в кръвта под 0,5 на хиляда предизвикват еуфоричност, намаляват остротата на възприятията, водят до нереална оценка на обстановката и забавят реакциите на шофьора.

Не се поддавайте на предложенията на спътниците и другите в компанията да пийнете макар и малко количество.

Откажете се от подвеждащото изчисляване една или две чаши до каква концентрация на алкохол водят. Законът забранява изобщо управлението след употреба на алкохол, макар че се налагат санкции за концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда.

Ако подозирате, че ще се изкушите в компанията и ще пийнете алкохол, предварително осигурете шофьор, който да остане трезвен до края на вечерта и да ви вози.
Като родители бъдете безкомпромисни и не разрешавайте управлението, нито пък предоставяйте мотопед, мотоциклет, автомобил на децата си, ако те още не са придобили правоспособност за съответната категория.
Ако имате информация и сте свидетели на управление от неправоспособни, сигнализирайте в най-близкото полицейско управление или чрез тел. 112. Това се отнася и за случаи на управление от водачи в нетрезво състояние.

Не се качвайте в автомобил без да се осведомите дали водачът, който възнамерява да ви вози, има правоспособност и не е пил.

Направете всичко необходимо и възможно, за да не допуснете управление от неправоспособен или употребил алкохол, дори с риск да влезете в конфликт. Потърсете съдействие от полицията. С това ще предотвратите катастрофа и ще спасите хора.

Неспазване на предимство

Най-често причината е невнимание при преминаване през кръстовища, разсеяност или прибързаност при вземане на решение.

Когато пресичате кръстовище със светофарна уредба, не навлизайте при жълт сигнал на светофара. Още по-опасно е потеглянето веднага след смяна на червения с жълт сигнал.

При потегляне, след като е светнал зеленият сигнал, още веднъж се огледайте преди да отпуснете съединителя дали не преминават автомобили на червено.

Същият предпазен принцип - да се уверите дали другите ще ви дадат предимството, което имате, спазвайте на всяко кръстовище.

Оглеждайте се внимателно за приближаващи автомобили при всяко пресичане на кръстовище. Не забравяйте, че, когато сте замислени и разсеяни може да не забележите приближаващ автомобил по пътя с предимство.

Бъдете особено предпазливи към деца, юноши, възрастни - пешеходци и велосипедисти, каруцари, мотоциклетисти и мотопедисти.

Поставяйте винаги предпазните колани

Не се повлиявайте от хора, които гледат пренебрежително на коланите. Злополука може да стане и на тиха уличка, когато пътувате на съвсем късо разстояние. Помнете, че коланите са особено ефективни при по-ниските скорости до 50 км/ч. в градски условия.

Законът задължава и пътниците на задните седалки в автомобилите да поставят коланите при всяко пътуване. Изисквайте пътуващите във вашия автомобил да поставят коланите в интерес на собствената си сигурност.

Необезопасените при пътуване деца са най-уязвими. Ако имате малко дете, заради живота му непременно се сдобийте със специална детска седалка с колани, която се закрепва на облегалката на задната седалка. Избягвайте да разрешавате на по-големите деца да пътуват на предната седалка.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.