• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Как да тестваме изправността на акумулатора, стартера и алтернатора?

Как да тестваме изправността на акумулатора, стартера и алтернатора?

/КРОСС/Диагностика на захранването на автомобила

Предвид сложното устройството на съвременния автомобил, най -важният компонент, който пряко отговаря за захранването и доброто функциониране на автомобила е електрическата система.

В тази статия ще Ви покажем как да проверите и диагностицирате проблеми свързани със захранването. Като начало, добра идея е да инвестирате в уред за тестване и диагностициране на състоянието на захранващата система. На пазара ще откриете разнообразие от продукти (на съвсем прилична цена), които да удовлетворят нуждите Ви, а още по-важното е, че сами може да извършите проверката, без да  разчитате на „честната дума" на майстора.

Тестване на електрическата система на автомобила в 3 стъпки

Проверката на изправността на електрическата система не отнема много време и се свежда до три основни стъпки, които трябва да се изпълнят. Тествайте по отделно стойностите на трите ключови компонента, които отговарят за захранването: акумулатор, стартер и алтернатор.

#1 Тестване на акумулатора

Започнете с акумулатора. Свържете уреда за диагностика към акумулатора, като се съобразите с цветовете на клемите - червената към плюса (положителен полюс) и черната към минуса (отрицателен полюс). Ако има проблем с акумулатора, уреда ще отчете стойности на амперите, по- малки от  510/550. Стойности около 510-550  е добър резултат. Ако тестът покаже по-малко от 12.0 W, акумулаторът трябва да се презареди и да се тества отново. Не бързайте да го сменяте!

#2 Тестване на Стартера

За добри резултати от теста се приемат показатели не надвишаващи 150 ампера на тока. Ако уредът отчете 200 ампера, това ще доведе до бързо изтощаване на акумулатора, което ще е проблем, особено през зимата и ще резултатира в по-кратък експлоатационен живот на акумулатора. При проблем със запалването на автомобила, не се колебайте да измерите стойностите на тока. 

#2 Тестване на Алтернатора

Това е последната стъпка, която трябва да извършите, за да направите цялостна проверка на електрическата система на автомобила.

Запалете автомобила и натиснете педала на газта до достигане на 1500 оборота (което отнема приблизително около 15 секунди). Можете или да се качите в автомобила и да форсирате газта, или да откриете кабела за газта, който стига до двигателя. Форсирайте, докато уредът не зареди резултатите.

Добър резултат е увеличение на напрежението с около 2.0 волта (например 12.5 волта в изключен режим и 14.5 волта след запалване на автомобила и подаване на газ).

Краен резултат

Когато приключите с диагностиката, изключете автомобила. Повечето уреди ще направят крайна оценка на Вашата ел. система.

На екрана ще се изпишат съответно  3-те тествани компонента, с отчетените стойности за всеки един от тях. Ако има някаква неизправност в захранването, тя ще бъде засечена, дори и с най-обикновен уред за диагностика. Притежаването на такъв уред е голямо удобство и позволява навременното диагностициране на проблем в електрозахранването и подмяна на неизправния компонент от системата.

Нужда от нов алтернатор или стартер

Ако откриете, че алтернатора или стартера се нуждаят от ремонт или подмяна, може да се доверите на услугите на fransizkup.bg mагазин за стартери и алтернатори . Със своята дългогодишна дейност, фирмата се е специализирала в рециклирането и ремонта на стартери и алтернатори. Ще получите професионално мнение и гаранция за качество.

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Кви са тия 12 W?

09.12.2022 11:27:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.