• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Цацаров разпореди проверка на собствениците на скъпи автомобили и имоти

Цацаров разпореди проверка на собствениците на скъпи автомобили и имоти

/КРОСС/ Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на територията на цялата страна за произхода на средствата на лицата, придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лева, както и луксозни автомобили. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

През 2015 г. и 2016 г. 245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева. На територията на страната се управляват 50 автомобила „Майбах", 193 автомобила „Бентли", 31 автомобила „Ламборджини", 68 автомобила „РолсРойс" и 93 автомобила „Ферари".

До главния прокурор Сотир Цацаров е постъпила информация от Централното управление на Националната агенция за приходите за 365 физически лица, придобили през 2015 г. и 2016 г. недвижими имоти с цена над 500 000 лв.

Главният прокурор е сезиран и от ГД „Национална полиция" - МВР със справки за установени леки автомобили от марките „Ролс Ройс", „Ферари", „Ламборджини", „Майбах" и „Бентли", управлявани на територията на Република България от български граждани. В справките е посочено, че срещу част от физическите лица има заявителски материали в МВР за евентуални престъпления от общ характер, включително за извършени данъчни престъпления и измами.

Предоставената информация от НАП и ГДНП е преценена като повод за извършване на проверка, предвид наличие на данни за извършени данъчни престъпления /чл. 255 и сл. от НК/ и пране на пари /чл. 253 от НК/, поради което главният прокурор разпореди на прокуратурите предприемане на действия на територията на цялата страна.

По направлението „лица, управляващи луксозни автомобили" е установено, че у нас се притежават и управляват 50 автомобила „Майбах", 193 автомобила „Бентли", 31 автомобила „Ламборджини", 68 автомобила „Ролс Ройс" и 93 автомобила „Ферари".

Възложено е на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите извършване на данъчни проверки по предоставените от МВР данни, при които да се установят най-малко: датата на придобиване и стойността на МПС, като се изискат договор за покупка, фактура или митническа декларация (ЕАД), както и произхода на паричните средства за закупуването на МПС.

Указано е да се извърши анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на автомобилите. При деклариране на заемни средства, ще се изследва произхода им, съответно декларирани ли са те по реда на чл. 50 от ЗДДФЛ /както от заемодателя, така и от заемополучателя/. Указано е също да се анализира доколко посочената цена на придобиване на МПС съответства на действителните пазарните цени към момента на сделката.

Ако бъде установено, че съответното МПС е управлявано от друго лице, различно от собственика, е разпоредено да се изиска информация за основанието за предоставянето на МПС, времето за предоставяне, както и наличието на насрещна престация.

По направлението „лица, придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лв." е установено е, че в периода 2015 г. - 2016 г. в България общо 245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева.

Възложено е на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите извършване на данъчни проверки на лицата, които през 2015г. и 2016 г. са придобили имоти на стойност над 500 000 лева, включително и анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на тези имоти.

Възложени са проверки на органите на МВР , в хода на които следва да се съберат данни за продавачите на имотите, кога и къде са извършени сделките, наличието на свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларирани доходи, извършени разходи, банкови сметки, движението на проверяваните средства по банковите сметки и др.

След приключване на проверките по двете направления, ще бъде предоставена допълнителна информация за последващите действия от Прокуратурата на Република България.

От прокуратурата дадоха и пресконференция по повод искането на главния прокурор.

„Напълно възможно е тези средства да са резултат от легален бизнес, за който са платени съответните данъци. Дори очакваме подобни резултати. Ние не смятаме, че за всички проверявани лица ще установим престъпни деяния", заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя поясни, че до главния прокурор Сотир Цацаров е постъпила информация от Централното управление на Националната агенция за приходите за 365 физически лица, придобили през 2015 г. и 2016 г. недвижими имоти с цена над 500 000 лв.

„От ГД „Национална Полиция" пък постъпиха справки за това, че български граждани управляват автомобили, които окачествяваме като луксозни, доколкото стойността им е изключително висока. Част от тези автомобили са с чужди регистрации, но се управляват на територията на България и са с марките „Майбах", „Бентли", „Ламборджини", Ролс Ройс" и „Ферари", посочи прокурор Арнаудова.

По думите ѝ тези информации са законен повод за започване на проверка, тъй като съдържат данни, които могат да съдържат сведения за извършени данъчни престъпления или пране на пари.

„За това и главният прокурор разпореди мащабна проверка, които за тези две календарни години 2015-2016 г. са придобили имотите, както и на всички лица, които управляват тези луксозни автомобили", допълни прокурор Арнаудова.

Тя увери, че когато проверките приключат, обществото ще бъде информирано за резултатите от тях и предприетите от прокуратурата последващи действия.

„От МВР е възложено да се установи дали лицата, които са собственици на имоти или луксозните автомобили, имат криминални или криминалистична регистрация. Още в първоначалния сигнал МВР твърди, че има такива лица", допълни още говорителят на главния прокурор.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Коко

Тъпаци. Нещо да сте чули за лизинг или заеми например. Само вдигате пушилка за замазване на очите на народа. И уведомявате за да може който не си е решил въпросите да ги реши.

29.01.2018 13:06:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.