• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

И Щутгарт обмисля забрана на свободното движение на по-старите дизели

И Щутгарт обмисля забрана на свободното движение на по-старите дизели

/КРОСС/Още един голям европейски град обмисля да ограничи движението на дизеловите автомобили. След като бе подписано споразумение между Париж, Атина и Мадрид, Щутгарт ще се присъедини към тях от следващата година, като забраната ще обхваща по-старите дизелови автомобили. На тях ще им бъде забранявано да влизат в центъра на града, когато се отчитат високи нива на замърсяване. А средно в Германия има по около 35 дни с завишено замърсяване на въздуха в градовете.

Европейският съюз съди Германия за превишаване на позволените нива вредни емисии в поне 90 града. Миналата година правителството взе решение да улесни кметовете на големите градове, които искат да забранят по-старите дизелови автомобили по пътищата на градовете си. Сега, Щутгарт, градът, в който се намират централите на Mercedes-Benz и Porsche, смята да се възползва от улеснения режим.

Забраната за движение в центъра на гради в дни с високо замърсяване ще обхваща автомобилите, които не отговарят на стандарта Евро 6. Въпросният ограничава отделянето на NOx до 80 милиграма на километър. Изключение ще са по-старите лекотоварни автомобили.

Според Reuters, едва около 10% от дизеловите автомобили в страната отговарят на стандарта Евро 6, но тази цифра ще расте значително през следващите години, тъй като почти 50% от всички нови автомобили, продавани в Германия всяка година, се задвижват от дизелови двигатели. Асоциацията VDA изчислява, че през следващите пет години половината от 14-те милиона дизелови автомобили ще бъдат заменени с нови, по-чисти дизели.

Германия член на алианса ZEV (автомобил с нулеви вредни емисии), който иска да забрани автомобилите с конвенционално задвижване през 2050 г. Други държави, членове на алианса ZEV, които също ще се съобразят с това решение, са Норвегия, Великобритания и Холандия. В тази държави се панира забрана на продажбите на бензинови и дизелови автомобили през 2025 г.

Световната здравна организация заяви миналата година, за замърсяването на въздуха във и извън градовете е довело да около 3 млн. преждевременни смъртни случаи по света през 2012 г.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.