• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8145
  •  GBP / BGN 2.2728
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Светът отбелязва 70 години от освобождаването на Аушвиц

Светът отбелязва 70 години от освобождаването на Аушвиц

/КРОСС/Редица световни лидери ще се съберат днес в Полша за церемонията по отбелязване на 70-тата годишнина от освобождението на Аушвиц. 9-членната делегация на САЩ ще бъде оглавена от финансовия министър Джак Лю. Предварителният списък със световни лидери, които са заявили, че ще присъстват на церемонията, включва: френският президент Франсоа Оланд, германският му колега Йоахим Гаук, президента на Австрия Ханс Фишер, кралят на Белгия Филип, кралят на Холандия Вилем-Александър и принцът на Дания Фредерик.

България ще бъде представена от президента Росен Плевнелиев.

Президентът на САЩ Барак Обама обаче трябваше да бъде в Индия по време на церемонията, но в последната минута промени графика си, заради смъртта на краля на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азис. Обама и първата дама на САЩ Мишел Обама ще посетят Рияд във вторник, където ще се срещнат с новия крал на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд и така няма да успеят да се включат в отбелязването на 70-годишнината от освобождението на Аушвиц.

Близо 300 оцелели от Холокоста, повечето от които в 90-те години на живота си, ще присъстват на церемонията, която ще се проведе в концентрационния лагер, където бяха избити над 1.1 милиона души.

Оцелели концлагеристи от Аушвиц-Биркенау посетиха бившия нацистки лагер на смъртта ден преди честванията на 70-ата годишнина от освобождаването му, за да отдадат почит на свои близки и на милионите избити по време на Холокоста, предадоха ТАСС и АП.

Някои от тях посещават лагера за първи път от края на Втората световна война. Аушвиц/Биркенау е освободен от Червената армия на 27 януари 1945 г. през последните месеци на войната. Съветското настъпление принуждава нацистите да отстъпят от окупираната Източна Европа към Германия. Те вземат със себе си много от затворниците, които да избият по пътя. След себе си оставят няколко хиляди души, сред които деца и умиращи концлагеристи.

Съвременното човечество не може да разбере целият ужас на случилото се в концлагера, заяви пред ТАСС Давид Вишня, бивш концлагерист, роден през 1926 г. в Полша. „Това е абсолютно друг свят. Ако не си бил затворник, не може да се разбере. Разбира се, необходимо е да се учи, да се разказва за това, да се обяснява. Но даже ако младото поколение дойде тук и погледне как е изглеждало това, те просто няма да го приемат, няма да разберат. Това не може да се обясни. Хората не могат да осъзнаят, че човечеството е способно със собствените си ръце да създава подобни трагедии", заяви той.

„Съпругата ми не вярва и на половината от нещата, които съм й разказвал. Тя се е родила в САЩ. Аз пък не разбирам, когато тя говори за „неправилното" масло за хляб", добави Вишня, прекарал две години в лагера.

„Смайващите статистики не са историите, които трябва да се разкажат", коментира пред АП 93-годишният Марсел Тухман, оцелял от Аушвиц и три други нацистки лагера. „Историите могат да се разкажат само от жертвите. За нещастие техните гласове бяха заглушени от газовите камери и крематориумите, така че ние оцелелите сме тук, за да говорим за тях и да почетем паметта на техните страдания".

Няколко от оцелелите произнесоха кадиш, еврейската молитва за мъртвите, застанали до печално известния надпис „Трудът те прави свободен". Общо 1,1 милиона евреи, роми, хомосексуалисти и други са били изтезавани и екзекутирани в Аушвиц, много от тях в газови камери, припомня АП.

В неделя Discovery Channel излъчи документалния филм „Един ден в Аушвиц". Така телевизионният канал отбеляза Международния възпоменателен ден на Холокост. В „Един ден в Аушвиц" една жена, надживяла най-трагичния период в съвременната история на човечеството, разказва за мъчителното си завръщане от лагера Аушвиц, 70 години след освобождаването й.

В навечерието на годишнината от освобождаването на Аушвиц, в Германия се проведоха масови демонстрации в подкрепа на толерантността.
Хиляди хора излязоха по улиците на Дрезден и Франкфурт, за са се обявят против идеите на крайнодясната антиислямистка формация ПЕГИДА, която иска прогонване на бежанците.В Дрезден, където се провеждаха най-масовите демонстрации на антиислямистите, в понеделник се събраха 22 000 души. 15 000 излязоха във Франкфурт.

Концентрационният лагер "Аушвиц-Биркенау" в Освенцим е бил освободен от войниците на Червената армия и за Русия този ден има огромно значение. Това заяви външният министър на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер интервю за Bild в навечерието на 70-годишнина от освобождението на концлагера. Министърът на външнополитическото ведомство нарече Деня на освобождението на Освиенцим - 27 януари - „ден на позора за Германия".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Окраина-освободителката на Юропа от фашизма !Да бе

Кога Полша ще бъде осъдена от международният съд в Хага за престъпления против най - интелигентната част от човечеството ? Полша да ще заплати репарации на роднините за създаването и подържането на концлагера Освиенцим. да благодарим на 1,1 милиона украинци , които воюваха срещу СССР и , които освободиха концлагера.Така звучи политическо коректно изказване в духа на налаганата ни отU$Rael & EU рамка на мисленето и говоренетоЗа незнаещите- в ІІІ украински фронт е е имало 00,00 военослужащи - УКРАИНЦИ. Те са били SS-Waffen !

28.01.2015 12:11:42

Анонимен

Съжалявам, че сме толкова късопаметни, но явно кризата засяга първо душевността...

27.01.2015 21:07:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.