• 03 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Афганистанец е героят, който успява да спре Тарант във втората джамия

Афганистанец е героят, който успява да спре Тарант във втората джамия

/КРОСС/ 48-годишният афганистанец Абдул Азис беше обявен за герой в Нова Зеландия, след като се оказа, че е предотвратил смъртта на много хора по време на стрелбата срещу джамии в Крайстчърч. Той започнал игра на котка и мишка със стрелеца, преди да успее да го прогони, съобщи Евронюс.

Когато нападателят тръгнал към джамията Линууд, разстрелвайки всички на пътя си, Абдул Азис не се скрил. Вместо това взел първото нещо, което намерил – терминал за кредитни карти, изтичал навън и започнал да крещи „Ела тук!“.

Латеф Алаби, имамът на джамията Линууд, каза, че броят на загиналите е щял да бъде много по-голям, ако не е бил Азис. Алаби чул глас отвън около 13.55 ч., спрял молитвата, която водел, и погледнал през прозореца. Видял мъж с черно военно облекло и шлем, който държи голямо оръжие. Предположил, че е полицай. След това видял два трупа и чул стрелецът да крещи обидни думи.

„Разбрах, че е нещо друго. Това е убиец“, казва имамът. Изкрещял на молещите се повече от 80 души да залегнат.

Азис изтичал навън с викове, за да разсее нападателя. Тарант обаче се върнал до колата си, за да вземе друго оръжие, а Азис хвърлил по него терминала за кредитни карти.

Тогава чул двамата си най-малки синове - на 11 и 5 години, да го молят да се върне вътре при тях и да се скрие. Стрелецът обаче се обърнал и открил огън. Тогава Азис започнал да бяха на зиг-заг между колите, паркирани пред джамията. Така нападателят не успял да го уцели. Азис видял, че Тарант е забравил оръжие в колата, взел го, прицелил се и натиснал спусъка. Но оръжието било празно. В този момент екстремистът се върнал за втори път до колата си, вероятно да вземе още едно оръжие.

„Когато стигна до колата си, точно бях хванал оръжието и го хвърлих по прозореца му като стрела. Стъклото се пръсна“, казва Азис. Стрелецът го ругае, крещи, че ще убие всички. Но подкарва колата си, а Азис хуква да го преследва по улицата, преди нападателят да направи обратен завой и да избяга от мястото. На кадри от момента се вижда как полицай успява да спре колата и да извлече заподозрения от нея.

Роден в Кабул, Азис е бежанец от дете и живее повече от 25 години в Австралия, преди да се премести в Нова Зеландия преди 2 години.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А колко афганистанци вършеха дивотоии в Европа и властите ги прикриват? За този атентат са виновни политиците, които разрешиха на милиони нелегално преминали границите да се установят в ЕС! И да извършват терористични актове и други престъпления!

18.03.2019 16:41:12

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.