• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Затворник се оплака от липса на културен живот

Затворник се оплака от липса на културен живот

/КРОСС/ Осъден на доживотен затвор за убийство поиска обезщетение от 50 000 лева, защото зад решетките не му били осигурени културни и информационни мероприятия. 37-годишният Назъм Азис предяви претенция за 10 000 лева към Министерството на правосъдието, и по-конкретно от ареста в Хасково и затворите в Стара Загора, Пловдив и Пазарджик, където е пребивавал за различни периоди от време. От Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ пък поиска още 40 000 лева заради „нечовешко и унизително отношение” от страна на администрациите на въпросните ведомства. Азис твърди, че това станало причина да преживее гняв, яд, безсъние, болка, дискомфорт, загуба на вяра в държавността, загуба на развитие, нежелание за живот, съобщава Дарик радио.

От представените пред Административния съд в Пазарджик документи обаче е видно, че са му предоставяни вестници, както и книги от библиотеките на местата за лишаване от свобода. Можел е също така да си пазарува от затворническата лавка. В Стара Загора имал възможност да гледа кабелна телевизия. В общите мероприятия обаче не му било позволенои да участва, тъй като е осъден на доживотен затвор. В Пазарджик пък му разрешавали да посещава клуба по интереси и да играе шах, табла, карти.

С тези мотиви съдия Георги Видев отхвърли исковете на Азис като неоснователни. Освен това, те се оказаха изтекли по давност. Лишеният от свобода е осъден да плати разноските по делото, както и по 100 лева на ресорните министерство и дирекция.

Азис излежава наказание за жестоко убийство на таксиметровия шофьор Димитър Янакиев, извършено край Хасково през юни 2006 г. Заедно с негов съучастник наели таксито, а по-късно трупът на водача е намерен в лозе с огнестрелна рана във врата. Колата му пък е открита опожарена на около километър от мястото.
 
През годините зад решетките обаче Азис не спира да съди Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Преди около година завел и спечелил дело, защото директорът на затвора не изпратил негови писма до Европейския съд за правата на човека и главния прокурор Сотир Цацаров. Преди това атакувал тъмничната администрация, защото надзиратели не го пуснали да отиде до лавката. Азис стана известен и с „голия си протест“ в Старозагорския затвор срещу отказа на тамошни служители да го заведат на сексолог.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.